Otvoren sajam projekata u Nišu

25. maj 2015. |

Sajam projekata koje finansira Evropska unija – „EU i Srbija na delu“ održan je u petak, 22. maja u niškoj Galeriji „Srbija“, u organizaciji Delegacije Evropske unije u Srbiji, u saradnji sa Kancelarijom za evropske integracije Vlade Republike Srbije i Informacionim centrom EU.

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport istakao je na otvaranju da je „Evropska unija u proteklih 13 godina putem različitih projekata dala Srbiji više od tri milijarde evra bespovratne pomoći. Projekti su realizovani u najrazličitijim oblastima, a zajedničko svima je da su doneli konkretnu dobit građanima Srbije".

On je naglasio da će Evropska unija nastaviti da podržava Srbiju na putu ka članstvu u EU i da će ostati najveći donator Srbije.

„Srbiji je na raspolaganju oko 200 miliona evra svake godine. Ovaj novac naredne godine biće prvenstveno usmeren ka energetici, infrastrukturi, razvoju malog i srednjeg biznisa i unapređenje rada javne uprave", kazao je Devenport.

U prostoru Galerije “Srbija” predstavljeni su različiti sektori koje je EU finansirala u Srbiji – zdravstvo, obrazovanje, socijalna zaštita, kultura, mediji i civilno društvo, lokalni razvoj, inovacije i konkurentnost, kao i Programi prekogranične saradnje.

Otvaranju Sajma EU projekata prisustvovali su i predstavnici lokalne samouprave, Evropske investicione banke (EIB), Kancelarije za evropske integracije i mnogobrojni korisnici projekata.