Seminar na temu „Profesionalnih kvalifikacija za advokate i arhitekte“ danas u prostorijama Kancelarije

21. april 2015. |

Kancelarija za evropske integracije Vlade Republike Srbije organizuje danas još jedan u nizu pripremnih seminara za proces pregovora o članstvu u Evropskoj uniji na temu Profesionalnih kvalifikacija za advokate i arhitekte. Obuka se realizuje uz podršku Centra za izvrsnost i Ministarstva spoljnih i evropskih poslova Republike Hrvatske.

Osnovni cilj seminara je upoznavanje učesnika sa Direktivom 2005/36/EZ o priznavanju kvalifikacija, minimalnim uslovima obrazovanja arhitekata, iskustvima Hrvatske iz pregovaračkog procesa sa EU, prilagođavanjem zakonodavnog okvira u oblasti advokatske profesije, kao i nadležnostima advokatske komore u poslovanju stranih advokata u Hrvatskoj, uz osvrt na zakonodavni okvir za sudske veštake. Predavači su Maja Gregurić, savetnik u Odboru za evropske poslove u Hrvatskom saboru i Vesna Veselin iz Ministarstva građevinarstva i prostornog planiranja Republike Hrvatske.

U cilju pružanja podrške kolegama iz Bosne i Hercegovine, kao i regionalne saradnje u oblasti harmonizacije zakonodavstva sa EU, Kancelarija za evropske integracije je zbog velikog interesovanja za ovu značajnu temu, po prvi put omogućila i kolegama iz resornih institucija Vlade Republike Srpske da učestvuju na ovom seminaru kako bi se pripremili za izradu zakonodavstva iz oblasti arhitekture i advokature.