Saopštenje sa sednice Saveta za evropske integracije Republike Srbije

10. jun 2005. |

Beograd, 10. jun 2005 - Savet za evropske integracije Republike Srbije kojim je predsedavao predsednik Vlade Vojisav Koštunica, na današnjoj drugoj sednici Saveta, prihvatio je Nacionalnu strategiju Srbije za pridruživanje Srbije i Crne Gore Evropskoj uniji i predlažio Vladi usvajanje ovog dokumenta.

Savet je potvrdio da će Nacionalna strategija predstavljati osnov za donošenje nacionalnih programa za usklađivanje domaćeg prava sa pravnim tekovinama EU, nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Savet je istom odlukom zadužio Kancelariju za pridruživanje EU da prati usklađivanje aktivnosti državnih organa sa smernicama koje predviđa Strategija.

Savet je razmotrio i usvojio Informaciju o ispunjenosti obaveza iz Akcionog plana za harmonizaciju zakona sa propisima EU za 2005. godinu za oba kvartala ove godine. Savet je pozivao Vladu da ubrza proces usklađivanja zakonodavstva Republike Srbije sa propisima EU. Takođe, Savet je pozvao Narodnu skupštinu da prioritet pri usvajanju zakona bude zakonodavstvo koje se usklađuje sa propisima EU.

Savet je prihvatio i informacije o procesu obrazovanja radnih grupa Vlade za pregovaranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i podržao intenziviranje rada na formiranju pregovaračke pozicije za te pregovore, zatim o potrebi nastavka kampanje unapređenja slike o Srbiji u EU, kao i informaciju o instrumentu za pretpristupnu pomoć u budžetu EU za 2007-2013. godinu.