Nova pravila za Zajedničku poljoprivrednu politiku

07. jun 2005. |

Beograd, 7. jun 2005 - Savet za poljoprivredu postigao je politički dogovor o uredbi kojom će se od 2007. drastično promeniti način finansiranja Zajedničke poljoprivredne politike - ZPP (Common Agricultural Policy– CAP). Novom uredbom postojeća pravila će se objediniti u jedinstvenoj uredbi, čime bi trebalo da se pojednostavi finansiranje ZPP i ojača budžetska disciplina. Stvaraju se dva nova fonda u kojima se, gde god je moguće, primenjuju jednaka pravila: Evropski poljoprivredni garancijski fond (European Agricultural Guarantee Fund- EAGF) i Evropski poljoprivredni fond za ruralni razvoj (European Agricultural Fund for Rural Development- EAFRD).



Time se nastoji da se unapredi i ojača upravljanje i kontrola nad korišćenjem sredstava namenjenih sprovođenju ZPP. Uvođenje jedinstvenog sistema finansiranja za oba fonda temelji se na pozitivnim iskustvima garancijskog dela fonda EAGF. Koristiće se usluge akreditiovanih institucija (agencije za plaćanje, tela za koordinaciju).



Ključna odredba nove uredbe je jedinstvena stopa povraćaja u slučaju nepravilnosti, čime se finansijska odgovornost deli između država članica i Komisije. Pojednostavljuju se i programi za ruralni razvoj, a sprovodiće se u sklopu fonda EAFRD u kojem će da se za različite programe primenjuje jedinstveni sistem programiranja, upravljanja i kontrole.



Uredba je predložena za finansijski okvir 2007. – 2013, a trebalo bi da počne da se primenjuje od 1. januara 2007, ali primjna nije nužno ograničena na razdoblje do 2013.

Više o tome:

Evropska komisija: Generali direktorat za štampu i informisanje RAPID:CAP financing simplified and made more efficient, IP/05/633, 31. 5. 2005