Bilateralni skrning za Poglavlje 22 – Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata

26. januar 2015. |

Bilateralni skrining za Poglavlje 22 – Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata biće održan 28. i 29. januara 2015. godine u Briselu. Delegacija Republike Srbije, koju će predvoditi zamenik direktora - koordinator za fondove EU u Kancelariji za evropske integracije Ana Ilić, predstaviće trenutno stanje u vezi sa korišćenje evropskih strukturnih i investicionih fondova kroz prezentovanje šest najvažnijih oblasti: zakonodavni okvir, institucionalni okvir, administrativni kapaciteti, programiranje, praćenje i vrednovanje, finansijsko upravljanje i kontrola.

Poglavlje 22 obuhvata propise koji se odnose na planiranje i sprovođenje kohezione politike EU i ostvarivanje ciljeva strategije Evropa 2020, korišćenjem evropskih strukturnih i investicionih fondova. Reč je o uredbama kojima se definišu konkretni ciljevi kohezione politike EU za period 2014-2020. godine, fondovi za njenu realizaciju (Evropski fond za regionalni razvoj, Evropski socijalni fond i Kohezioni fond), aktivnosti koje mogu biti finansirane, principi i pravila za pružanje podrške i iznos finansijskih sredstava. Ovim propisima takođe su utvrđeni programski dokumenti (Partnerski sporazum i operativni program(i)), koje je neophodno usaglasiti sa Evropskom komisijom, i institucionalni okvir koji se mora uspostaviti za upravljanje navedenim programima.

Delegaciju Republike Srbije čine šef pregovaračkog tima Tanja Miščević i predstavnici sledećih institucija: Kancelarije za evropske integracije, Ministarstva finansija, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Republičkog sekretarijata za javne politike, Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo, Republičkog zavoda za statistiku, Kancelarije za reviziju sistema upravljanja sredstvima Evropske unije i Tima za socijalnu inkluziju i smanjenje siromaštva. Sastanku bilateralnog skrininga prisustvovaće i predstavnici misije Srbije pri Evropskoj uniji.

Evropsku uniju predstavljaće eksperti iz Evropske komisije, Direktorata za regionalnu i urbanu politiku i Direktorata za zapošljavanje, socijalna pitanja i inkluziju.