Približavanje procesa evropskih integracija građanima Srbije

22. januar 2015. |

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da će glavni zadatak Saveta koordinacionog tela za proces pristupanja Srbije EU u narednom periodu biti približavanje procesa evropskih integracija građanima Srbije.

Joksimović je, nakon sastanka tog tela u Palati Srbija, rekla da je tom prilikom dogovoreno da svaka pregovaračka grupa u narednih mesec i po dana, iznese pregled najvažnijih pitanja koja će se rešavati u određenoj oblasti, poput obrazovanja, poljoprivrede i pravosuđa. Na taj način, kako je objasnila, građani Srbije moći će da ocene napredak Srbije na putu ka EU, jer će na razumljiv način biti predstavljeni svi koraci u pridruživanju.

Često kada govorimo o poglavljima i pregovaranju, govorimo o brojevima koji građanima ne znače mnogo. Oni ne znaju šta se time menja u našem dnevnom životu, a to je važno zbog transparentnosti procesa evropskih integracija, rekla je ona.

Prema njenim rečima, građani podržavaju evropski put Srbije, ali da bi još bolje razumeli taj proces i doneli odluku o tome šta je dobro ili da li ima sumnje, važno je da se on predstavi konkretnim primerima.

Joksimović je konstatovala da Srbija ima dobre pregovaračke grupe u procesu evrointegracija, administrativni kapaciteti su na visokom nivou, a radiće se na još boljoj koordinaciji.

Srbija je, kako je navela, prva zemlja koja je usvojila okvirni sporazum za korišćenje IPA II fondova, što je 1,5 milijardi evra za narednih sedam godina, odnosno od 200 miliona do 210 miliona evra po godini.To građani treba da razumeju kao vidljivu korist evropskih integracija. Objasnićemo ko sve može da aplicira, zašto, zbog čega je to važno i u kojim sektorima, dodala je ona.

Šef Pregovaračkog tima za pregovore o pristupanju Srbije EU Tanja Miščević istakla je da će 2015. godina biti teška i značajna godina u procesu evrointegracija, uz napomenu da će se ući u novu fazu pregovaračkog procesa koji nosi novu vrstu dokumenata i organizovanja saradnje i transparentnosti. U naredne dve nedelje završićemo 30 poglavlja sa skrininzima, a polovina od tih poglavlja dobiće prve nacrte izveštaja sa skrininga, nakon čega ćemo proveravati u njima iznete podatke, rekla je Miščević.

Ona je objasnila da će u naredne dve nedelje biti završena i druga verzija akcionog plana za Poglavlje 24.Onda počinjemo da pripremamo pregovaračke pozicije za veći broj poglavlja kako bismo se pripremili za njihovo otvaranje, poručila je Miščević.

Savet koordinacionog tela obavlja poslove u vezi sa pitanjima u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji. Ovo telo, pored ministra zaduženog za EU integracije, čine i šef Pregovaračkog tima za pregovore o pristupanju Srbije EU, predsedavajući 35 pregovaračkih grupa i državni sekretari iz ministarstava čiji predstavnici ne rukovode pregovaračkim grupama.

Takođe, u sastavu ovog saveta su i predstavnik Narodne banke Srbije (NBS), zamenik direktora i koordinator za fondove Evropske unije u Kancelariji za evropske integracije i predstavnik Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo.