Održan skup „Nove mogućnosti i novi izazovi u procesu pregovora Srbije i EU”

10. decembar 2014. |

Nema zastoja u procesu pregovora Srbije i EU o članstvu, a Srbija treba da iskoristi sredstva iz evropskih fondova da dostigne potrebne političke i ekonomske kriterijume Unije, izjavio je šef Delegacije Evropske unije Majkl Devenport na jučerašnjem skupu Evropskog pokreta u Srbiji „Nove mogućnosti i novi izazovi u procesu pregovora Srbije i EU”.

Devenport je rekao da su sada završeni skrininzi za 23 od 35 pregovaračkih poglavlja i da se trenutno radi na akcionim planovima za poglavlja 23 i 24. Govoreći o značaju korišćenja pretpristupnih fondova, Devenport je naveo da se pomoću tih sredstava mogu izgraditi demokratskeinstitucije, što bi omogućilo da se uspostavi vladavina prava i reformiše pravosuđe. Prema njegovim rečima, sredstva iz IPA II fondova će moći da se koriste u periodu od 2014. do 2020. godine za podršku administraciji, za modernizaciju obrazovanje ili zdravstva.

Prema rečima zamenika direktora Kancelarije za evropske integracije Srđana Majstorovića, ne postoji nikakav zastoj u procesu evropskih integracija Srbije. Kada je reč o IPA II, Majstorović je rekao da ti fondovi treba da predstavljaju pokretačku snagu reformi jer će finansirati sektorske politike.

„Srbiji će u narednih pet godina biti dostupna finansijska sredstva u iznosu oko milijardu i po evra. Očekivano je da će godišnja dodela sredstava iznositi nešto iznad 200 miliona evra”, rekao je Majstorović i dodao da će države kandidati moći da koriste i rezervna sredstva namenjena onima koji pokažu sposobnost i pripremljenost za programiranje i planiranje IPA programa.

Generalni sekretar Evropskog pokreta u Srbiji Maja Bobić rekla je da finansijska podrška EU ima cilj da podrži usklađivanje zakonodavstva Srbije sa tekovinama Unije, kao i uređivanje države i društva po evropskim merilima i standardim