Odobravanje programa koje finansira EU do juna 2015. godine

07. novembar 2014. |

Pisanje programa za projekte koji se finansiraju sredstvima EU za period od 2014. do 2020. godine u završnoj je fazi i očekuje se da bi do polovine iduće godine mogli da budu odobreni, izjavila je juče pomoćnik direktora Kancelarije za evropske integracije Sanda Šimić. Prvi konkursi, odnosno prvi pozivi za podnošenje projekata biće objavljeni krajem 2015. godine, rekla je Šimić na sastanku predstavnika komorskog sistema Srbije i Kancelarije za evropske integracije posvećenom projektima koji se finansiraju iz sredstava EU i drugih oblika razvojne pomoći, koji je održan u Privrednoj komori Srbije.

Nakon završetka faze pisanja, kako je objasnila, projekti se šalju na odobravanje predstavnicima EU. Šimić je kazala da postoji osam tematskih prioriteta za prekogranične programe i 11 za transnacionalne programe koji će biti finansirani iz fondova bespovratne pomoći EU. Korisnicima iz Srbije i drugih zemalja u regionu najzanimljiviji su tematski prioriteti koji se odnose na zapošljavanje, zaštitu životne sredine i upravljanje rizicima, saobraćaj, turizam, kultura, prirodno nasleđe...

Govoreći o razlici između projekata koji su odobreni u periodu 2007. do 2013. godine, ona je navela da je za period od 2014. do 2020. načinjena skoro ista sektorska podela, ali da su samo prioriteti prekomponovani. U periodu od 2007. do 2013. godine finansirano je osam programa prekogranične saradnje, a osnovana su dva funkcionalna zajednička tehnička sekretarijata, uspostavljen sistem procedura, a iskorišćenost sredstava bila je 90 odsto. Za taj period finansiranja objavljena su 22 poziva a bilo je oko 3.000 prijavljenih projekata, od kojih su ugovorena 642 projekta u vrednosti od oko 73 miliona evra, navela je Šimić. Od ukupnog broja projekata, sedam odsto su sprovodile privredne komore, a najviše projekata je „otišlo" lokalnim samoupravama I nevladinim organizacijama.

Direktorka Sektora za ekonomske odnose sa inostranstvom Privredne komore Srbije Aleksandra Stanarević rekla je da je Centar za upravljanje projektima, koji funkcioniše u okviru tog sektora, pokrenuo saradnju sa lokalnim samoupravama i da su održani brojni sastanci kako bi se aktivnosti u tom pogledu podigle na viši nivo. Ona je primetila da ni opštine ni gradovi u Srbiji nemaju dovoljno kadrova kad je u pitanju pisanje projekata, a da je jedan od ciljeva da se ažurira baza podataka da bi se imale pravovremene informacije. Dodala je i da se trenutno realizuje 17 projekata koji se finansiraju sredstvima EU, a za koje su mogle da apliciraju PKS i regionalne privredne komore.