Vlada Srbije usvojila Informaciju o formiranju radnih grupa za pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju

20. maj 2005. |

Beograd, 20. maj 2005 - Vlada Republike Srbije usvojila je na sednici održanoj u četvrtak 19. maja Informaciju o potrebi obrazovanja radnih grupa s ciljem izrade pregovaračkih pozicija za pregovaranje o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i Crne Gore i Evropske unije.

Informacijom je predloženo formiranje šest radnih grupa - za robe, za poljoprivredu, usluge, slobodno kretanje kapitala i finansijsku saradnju, za harmonizaciju zakona, za prelazne i završne odredbe, kao i radna grupa za preambulu i političku saradnju.

Imajući u vidu da se pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju odnose na rokove za postupnu liberalizaciju naše privrede i usklađivanje zakonodavstva, radne grupe imaće zadatak da izrade kvalitetnu i osmišljenu pregovaračku platformu kako bi u značajnoj meri uticale na te rokove, kao i da pruže stručnu podršku pregovaračkom timu Vlade, koji predvodi potpredsednik Vlade Srbije Miroljub Labus.

Radne grupe imaće zadatak da utvrde listu osetljivih proizvoda, analiziraju uticaj liberalizacije na pojedine sektore, odrede tempo i obim usklađivanja zakonodavstva sa propisima EU. Takođe, definisaće saradnju u pojedinim politikama a u saradnji sa Vladom Crne Gore, precizno će utvrditi pregovaračku poziciju o preambuli i političkom delu Sporazuma, s obzirom da ovaj deo dokumenta može da utiče na brzinu i kvalitet kasnijeg pristupanja EU.

Vlada je zadužila Ministarstvo finansija, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvo za ekonomske odnose sa inostranstvom i Kancelariju za pridruživanje Evropskoj unijida u roku od 15 dana, predloži sastav radnih grupa, na nivou pomoćnika ministra. Obaveza ova tri ministarstva i Kancelarije je i da se uključe u rad svih radnih grupa, kao i da sačine predlog platforme za pregovore o SPP

Kancelarija za priduživanje EU obavezna je da koordinira rad svih radnih grupa i da do 15. avgusta ove godine o rezultatu njihovog rada obavesti Vladu Republike Srbije.