Proglašeni pobednici foto konkursa „Reke koje nas spajaju“

26. septembar 2014. |

Pobednici foto konkursa Kancelarije za evropske integracije „Reke koje nas spajaju“ su Marko Rupena, u kategoriji fotografija urađenih foto-aparatom iMirjana Čupić,u kategoriji fotografija urađenih mobilnim telefonom.Tema ovog foto konkursa bile su reke koje protiču kroz Srbiju i neku odsusednih zemalja koje su obuhvaćene programima Prekogranične saradnje.

Programi prekogranične saradnje su instrument Evropske unije za pružanje podrške saradnji institucija u pograničnim oblastima susednih država. Republika Srbija je u ovaj vid saradnje prvi put uključena 2004. godine kroz tzv. Susedske programe finansirane iz sredstava KARDS 2000-2006, a danas se programi sprovode u okviru druge komponente instrumenta IPA - finansijskog instrumenta Unije za podršku pristupanju za period 2007-2013.

Od 2004. godine do danas, u Srbiji je finansijski podržano oko 200 projekata. Trenutno se u Republici Srbiji sprovodi osam programa - sa Mađarskom, Rumunijom, Bugarskom, Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom, Hrvatskom, Jadranski program i program “Jugoistočna Evropa”.