Omladinski forum „Nova generacija za proširenje EU“ u Beogradu, Pirotu i Novom Sadu

24. oktobar 2014. |

Omladinski forum povodom početka projekta “Nova generacija za proširenje EU”, koji je pokrenuo Evropski centar za mir i demokratiju (ECPD) Univerziteta za mir,  u saradnji sa Udruženjem evropskih pograničnih regiona (AEBR), Udruženjem mladih Srbije (OSS), Evroregionom Nišava i Evroregionom Drina, biće održan od 25. do 30. oktobra 2014. u Beogradu, Pirotu i Novom Sadu. U okviru foruma, u Beogradu će 26. oktobra biti održan okrugli sto „Prekogranična saradnja kao pokretačka snaga u poboljšanju kohezije i održanju mira“, na kome će učestvovati  i pomoćnik direktora Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije Sanda Šimić, koja će govoriti na temu „Deset godina evropske teritorijalne saradnje u Republici Srbiji“.

Na forumu koji  je namenjen mladima iz pograničnih oblasti, biće reči o proširenju EU, prekograničnoj saradnji, socijalnoj, ekonomskoj i teritorijalnoj koheziji, pomirenju, toleranciji i bezbednosti. Cilj celokupne inicijative je da mlade iz pograničnih oblasti obuči kako da se uključe i pokrenu sopstvene projekte, da im ukaže na njihov značaj u razvijanju dobrosusedskih odnosa i održavanju mira, kao i da doprinese stvaranju mreže Mladih lidera iz pograničkih oblasti. Analiza situacije na Balkanu pokazala je da, uprkos brojnim inicijativama, u  pograničnim oblastima nema dovoljno mladih lidera koji bi pokrenuli i sproveli u delo prekogranične projekte.

Prekogranična saradnja je jedan od ključnih faktora koji doprinosi ekonomskoj, socijalnoj i teritorijalnoj koheziji Evrope, posebno kada je reč o povezivanju starih sa novim zemljama članicama, državama kandidatima, kao i onima koje se nalaze u susedstvu EU. Prekogranična saradnja je već više od pola veka moćno sredstvo održavanja mira i izgradnje dobosusedskih odnosa u evropskim okvirima.

Za više informacija o projektu posetite: 

http://www.aebr.eu/en/events/events_detail.php?event_id=453