Izveštaj EK predstavljen u Privrednoj komori Srbije

14. oktobar 2014. |

Predstavljajući privrednicima Izveštaj o napretku Srbije za 2014. godinu, Majkl Davenport, šef delegacije EU u Republici Srbiji, ocenio je da odluka Vlade Srbije da posebnu pažnju posveti prezentovanju tog izveštaja, govori o jasnom opredeljenju Srbije na putu ka EU.

Majkl Davenport je ocenio da, uprkos teškoćama i izazovima, pregovori teku po planu i da nije bilo gubljenja vremena u procesu skrininga, a to je, kako je naglasio, zahtevalo dobru koordinaciju Vlade. Evropska unija je i dalje posvećena politici proširenja, a nivo angažovanja između Srbije i EU u tom smislu je podignut, ocenio je Davenport.

Stranim investitorima u prvom planu je budućnost njihove investicije, rekao je Davenport, ocenjujući da je nivo investicija iz zemalja EU visok i ima tendenciju rasta. Kao jedan od pozitivnih koraka Srbije u pravcu budućeg članstva u EU, Davenport je naveo normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, ali i posvećenost Vlade da radi i na drugim poglavljima. Iako se poglavljima 23 i 24 posvećuje velika pažnja, podjednako su važna i ostala poglavlja i pitanja kao što su, na primer, uspostavljanje vladavine prava i borba protiv korupcije.

Šef sektora za evropske integracije Delegacije EU Frejk Janmat rekao je da u ekonomskom delu postoje dve važne tačke - uspostavljanje funkcionalnog slobodnog tržišta i spremnost Srbije da izdrži konkurenciju kad jednom postane članica EU.

Kada je reč o slobodnom tržištu, Janmat je naveo da je primetno da u Srbiji postoji konsenzus da se ono uspostavi, i naglasio da su u Srbiji već usvojeni važni reformski zakoni o radu, privatizaciji, stečaju, penzijskom sistemu.

Komentarišući sposobnost Srbije da izdrži konkurenciju kad jednom pristupi EU, on je rekao da je zemlja već integrisana u evropski sistem, jer je 62 odsto svoje trgovine ima sa EU.

Kao pozitivan pomak, Janmat je naveo i to što je Narodna banka Srbije inflaciju držala na niskom nivou u 2014. "U 2013. je inflacija bila relativno visoka i dostigla je gotovo osam odsto. Ove godine je inflacija u ciljanim granicama, pa čak i ispod granice, što je dobar signal investitorima da dođu u Srbiju", rekao je Janmat.

Dragan Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu privrede rekao je da ovu vladu razlikuje to što proces EU integracija posmatra kao proces uspostavljanja standarda. Izveštaj EK pokazuje da je napravljen iskorak i značajan napredak na polju reformi, naglasio je Stevanović, ukazujući da nas tek čekaju teške odluke i rešavanje problema najbolesnijeg dela privrede. Drugi veliki posao je restrukturisanje javnih preduzeća i podizanje efikasnosti tog sektora. I u sektoru malih i srednjih preduzeća krenulo se pomalo napred, ali se tek očekuje usvajanje strategije.

Srđan Majstorović, zamenik direktora Kancelarije za evropske integracije ocenio je da je ključna poruka izveštaja EK da postoji kompatibilnost interesa dveju strana. Odgovorno upravljanje javnim finansijama, unapređenje efikasnosti javnih službi i rešavanje problema javnog duga merama fiskalne konsolidacije i nastavak restrukturisanja privrede, jesu u fokusu ove vlade. Takođe, akcenat se stavlja i na modernizaciju i unapređenje infrastrukture, energetike i saobraćaja, kao i na regionalno infrastrukturno povezivanje zemalja Zapadnog Balkana.

Predstavljanje Izveštaja o napretku Srbije za predstavnike privrede organizovali su Privredna komora Srbije i Delegacija Evropske unije u Srbij