Za poljoprivredu Srbije važan ulazak u EU do 2013.

13. maj 2005. |

BEOGRAD, 13. maj 2005. - Ministarka poljoprivrede Srbije Ivana Dulić-Marković izjavila je da bi za domaću poljoprivredu bilo izuzetno vašno da do 2013. godine Srbija postane član Evropske unije (EU), kako bi mogla da računa na novac iz budžeta EU, prenosi agencija Beta.

Ona je, na radnom doručku sa novinarima koji su organizovale Kancelarija za pridruživanje RU Vlade Srbije i Fondacija Konrad Adenauer, posvećenom stanju i planovima za poljoprivredu Srbije, a pred početak pregovora o zaključenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU, rekla da ukoliko Srbija ne uđe u planove buddžeta EU za period od 2013. godine duži period može da ostane bez novčane podrške koja bi se merila stotinama miliona evra.

Za poljoprivredu je bitno da što pre uđe u EU jer neće moći da izdrži konkurenciju susednih zemalja koje su kandidati za priključenje, kao i samih članica EU, zato što će njihova poljoprivreda imati veći stepen podrške nego što je država Srbija u mogućnosti da pruži svojim poljoprivrednicima, rekla je ona.

Ivana Dulić-Marković je rekla da je za srpsku poljoprivredu priključenje EU važno i zato što je udeo EU u svetskom bruto nacionalnom dohotku 19,8 odsto, u svetskoj trgovini robama 19 odsto, a u uslugama 24 odsto, dok se čak 32 odsto direktnih investicija u sveti odnosi na ulaganje u EU.

`To je dovoljan izazaov da se nađemo u dobrom društvu i da pokušamo da igramo u svetskoj ligi`, rekla je ministarka poljoprivrede i dodala da je EU drugi svetski izvoznik hrane.

Ona je naglasila da domaša poljoprivreda mora da se prilagodi komplikovanom sistemu raspodele novca koji ne podržava politiku cena, a bi se do toga došlo moraće da se promeni sistem registracije i statistike, zatim mehanizma isplate novca i kontrole trošenja novca iz agrarnog budžeta.

Mionistarka je istakla da je u ovoj godini prema Akcionom planu za harmonizaciju zakona sa propisima EU predviđeno usvajanje osam zakona iz oblasti agrara koji će biti usklađeni sa regulativom EU.

Pomoćnik ministra Goran Živkov je rekao da Srbija razvijenim tržištima može da ponudi dobre poljoprivredne proizvode, navodeći da je trenutno 66 proizvoda konkurentno po svom kvalitetu i pored vissih cena od onih u EU, dok još 140 proizvoda konkuriše niskom cenom.

On je naglasio da sve bolju ponudu domaće poljoprivrede potvrđuje i spoljnotrgovinska razmena u oblasti poljoprivrede koja je u 2001. godini beležila deficit od 250 miliona dolara, dok je u ovoj godini za prva četiri meseca, prvi put nakon četiri godine, zabeležen suficit od 66 miliona dolara.

Živkov je procenio da će u narednih sedam do osam godina u srpsku poljoprivredu godišnje morati da se ulaže više od milijardu evra kako bi se povećala konkurentnost pre priključenja EU.