Održana Četvrta nacionalna konferencija o prekograničnoj saradnji

26. septembar 2014. |

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za evropske integracije i nacionalni IPA koordinator Jadranka Joksimović ocenila je danas da Srbija ima priliku da se promoviše kao jedna od zemalja zapadnog Balkana koja može da bude motor razvoja u regionu.

Joksimović je na četvrtoj nacionalnoj konferenciji o prekograničnoj saradnji istakla da je sprovođenje reformi preduslov za ostvarenje tog cilja, i izrazila uverenje da će Srbija u naredne dve godine imati dobar rezultat na tom planu.

Ona je rekla da će lokalne samouprave biti nosilac 60 odsto primene standarda Evropske unije, i naglasila da je iz tog razloga neophodno da se jačaju njihovi kapaciteti, pogotovo u prekograničnoj saradnji.

Prema njenim rečima, Srbija od 2004. godine učestvuje u prekograničnim i transnacionalnim programima, pri čemu u poslednje dve-tri godine daje impuls regionalnoj saradnji.

Joksimović je poručila da je sigurno da će Srbija i ubuduće imati uspešne projekte prekogranične saradnje, koji su se pokazali kao važni nakon majskih poplava jer su pružili priliku našoj zemlji da za sanaciju posledica povuče sredstva iz fonda EU.

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport rekao je da je prekogranična saradnja veoma korisna za lokalne samouprave, uz napomenu da su procedure za konkurs za te projekte složene, pogotovo za pogranične opštine sa malim resursima.

Devenport je kao primere dobre prakse naveo projekte Nove Varoši i Užica, koji su uveli programe selekcije otpada, učeći decu o značaju očuvanja životne sredine.

Na reci Lim projektima prekogranične saradnje nabavljena je oprema za vanredne situacije i spasavanje, naveo je on i dodao da takav vid saradnje može da pomogne da se spasu životi, što potvrđuju i nedavne poplave u regionu.

Devenport je podsetio na to da je nakon poplava EU pokrenula razne inicijative za jačanje saradnje, uz ocenu da Srbija u njima ima važnu ulogu, jer se nalazi u središtu zapadnog Balkana.

Predstavnik Generalnog direktorata za regionalnu i urbanu politiku Evropske komisije Konstandinos Musurulis istakao je da je, kada je u pitanju teritorijalna saradnja, prioritet da granice ne predstavljaju barijere i da se rešavaju zajednički problemi.

Musurulis je naveo da saradnja, društveno umrežavanje, civilno angažovanje, tolerantnost i solidarnost mogu da združe ljude, dok saradnja među državama mora da bude vidljiva i da traje.

On je precizirao da trenutno postoji 80 programa teritorijalne saradnje sa više od 800 projekata.

Na današnjoj konferenciji nagrađeno je 13 projekata najbolje prekogranične prakse u Srbiji od 2012. do 2013. godine.

Cilj ovog skupa bio je da se u Nedelji evropske teritorijalne saradnje, koja se obeležava u više od 40 zemalja širom Evrope, ukaže na rezultate postignute u toj oblasti.

Takođe, predstavljena su dostignuća programa prekogranične i transnacionalne saradnje koji se sprovode u Srbiji i okolnim zemljama, kao i programi koji će se finansirati sredstvima EU od 2014. do 2020. godine.

Ovi programi pružaju podršku institucijama i organizacijama u pograničnim oblastima susedskih država u cilju unapređenja saradnje i poboljšanja života u često nerazvijenim i teško dostupnim sredinama.