Sutra u Beogradu o dostignućima prekograničen saradnje

25. septembar 2014. |

          Četvrta nacionalna konferencija o prekograničnoj saradnji održaće se sutra u Beogradu u organizaciji Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije. Cilj Konferencije je da ukaže na postignute rezultate u ovoj oblasti, u Nedelji Evropske teritorijalne saradnje, koja se obeležava u više od 40 zemalja širom Evrope.

          Tom prilikom biće predstavljena i dostignuća programa prekogranične i transnacionalne saradnje koji se sprovode u Republici Srbiji i okolnim zemljama, kao i onih koji će se finansirati sredstvima Evropske unije u periodu od 2014. do 2020. godine. Ovi programi pružaju podršku institucijama i organizacijama u pograničnim oblastima susedskihdržava u cilju unapređenja saradnje i poboljšanja života u,često,nerazvijenim i teško dostupnim sredinama.

         Učesnicima Konferencije obratiće se, na otvaranju, Jadranka Joksimović, ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za evropske integracije i Nacionalni IPA koordinator koja će i dodeliti priznanja najboljim projektima, zatim Majkl Devenport, šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, Konstandinos Musurulis, iz Generalnog direktorata za regionalnu i urbanu politiku Evropske komisije, Sanda Šimić, pomoćnik direktora Kancelarije za evropske integracije i Imre Čalagović, iz Kancelarije za nacionalno ekonomsko planiranje Vlade Mađarske i predstavnik budućeg Upravljačkog tela za program Dunav,

        Predviđena je i dodela priznanja zanajuspešnije projekte finansirane iz ovih programa. Očekuje se učešće više od 200 predstavnika institucija Vlade Srbije, Evropske unije, regionalnih i lokalnih samouprava, zatim akademske i stručne javnosti, medija, civilnog društva, kao i korisnika i potencijalnih korisnika programa.