Kampanja «Evropa kuca na tvoja vrata» u Subotici

13. maj 2005. |

SUBOTICA, 11. maja 2005 - Naš cilj je da 2012. godine budemo članovi EU a za to je potrebno da se standardima Unije prilagode ne samo poljporivreda i privreda, o čemu se najčešće govori, već i svi drugi segmenti društva, rekao je Miroljub Labus, potpredsednik Vlade Srbije boraveći u Subotici u sklopu vladinog programa Evropa kuca na tvoja vrata. On je istakao da je kampanja organizavana radi približavanja EU građanima i da taj cilj zahteva zajedničko delovanje svih političkih stranaka, države i civilnog sektora.

Labus je podržao inicijativu predsednika Srbije Borisa Tadića za potpisivanje Evropske povelje i dodao da bi ona trebalo da sadrži i obavezu usvajanja novog ustava Srbije.

Ministarka poljoprivrede Ivana Dulić-Marković rekla je na sastanku s poljoprivrednicima da oni snose veliki teret na putu ka Evropi, zbog prelaska na tržišnu ekonomiju.

`Prelazak na tržište donosi i jasne odnose, zbog kojih su baš seljaci iz zemalja koje su se nedavno priključile EU najveći zagovornici evropskih standarda u poljoprivredi`, rekla je Ivana Dulić-Marković.

Labus je sa saradnicima Tomicom Milosavljevićem, ministrom zdravlja, Ivanom Dulić Marković, ministarkom poljoprivrede i Tanjom Miščević, sekretarom Kancelarije za pridruživanje EU Vlade Republike Srbije u Subotici posetio lokalnu samopupravu, zdravstveni centar, sreo se sa poljoprivrednicima, održao predavanje studentima na Ekonomskom fakultetu i na kraju posetio Palić.

U delegaciji su bili i Jožef Pandur, ambasador Mađarske i Tadeuš Diem, ambasador Poljske, koji su izrazili punu podršku njihovih zemalja Srbiji na putu ka EU.

Prilikom susreta sa prestavnicmma Vlade, predsednik opštine Subotica Geza Kučera izneo je i niz problema sa kojima se lokalna samouprava sreće, među kojima je najveći nedostatak zapadne zaobilaznice oko grada kojom bi se teretni tranzitni saobraćaj izmestio iz centra Subotice, a zatražio je i podršku vlade u obnovi Narodnog pozorišta i gradskog bazena.