Predata prva verzija aplikacije za sredstva Fonda solidarnosti EU

17. jul 2014. |

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da Srbija iz Fonda solidarnosti Evropske unije može da očekuje između 40 i 50 miliona evra bespovratne pomoći za sanaciju štete od majskih poplava.

Joksimović je nakon sastanka sa evropskim komesarom za regionalnu politiku Johanesom Hanom u Briselu navela da bi ta sredstva mogla da budu dostupna našoj zemlji u novembru, ili decembru.

U odnosu na ukupnu procenjenu štetu, koja iznosi 1,5 milijardi evra, možemo da računamo na pomenuti iznos, koji je veoma značajan, ukazala je ona i napomenula da je to novac koji će Srbija dobiti nezavisno od donatorske konferencije.

Prema njenim rečima, sredstva će moći da se koriste za sanaciju javne infrastrukture, odnosno energetskih postrojenja, puteva, za kapitalne projekte, prevenciju od poplava, ali ne i za obnovu privatnih kuća.

Joksimović je navela da će sredstva moći da se koriste i retroaktivno, odnosno i za projekte koje Srbija započne pre novembra.

Već se planira kako će ta sredstva biti korišćena kako bi se spremno dočekao novac iz Fonda solidarnosti EU, ukazala je ona i dodala da je komasaru Hanu danas predala prvu verziju aplikacije za sredstva Fonda solidarnosti, na koju će on dostaviti komentare do kraja nedelje.

Srbija će, kako je rekla, pre krajnjeg roka, 5. avgusta, predati zvaničnu aplikaciju, nakon čega će ona ući u proceduru koja predviđa da Evropska komisija, u roku od šest nedelja, analizira i utvrdi da li su ti podaci tačni, posle čega će Evropski parlament i Savet EU odobriti sredstva Srbiji.

Očekujem da bi sredstva trebalo da budu dostupna u novembru ili decembru, ponovila je Joksimović.