Potpisan Memorandum o saradnji sa Srpskom asocijacijom menadžera

08. jul 2014. |

Srpska asocijacija menadžera (SAM) i Kancelarija za evropske integracije Vlade Republike Srbije potpisale su danas Memorandum o saradnji u procesu evropskih integracija. Pored predstavnika ove dve institucije, zamenika direktora Kancelarije za evropske integracije Srđana Majstorovića i predsednika Srpske asocijacije menadžera Milana Petrovića, potpisivanju je prisustvovala i šef Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji Tanja Miščević.

„Za uspešne pregovore o pristupanju važno je da u sam proces budu uključeni svi kapaciteti društva, uključujući i poslovni sektor, imajući u vidu kolike će koristi privreda imati od članstva, ali i to koliko promena mora da se dogodi u načinu poslovanja privrednih subjekata u Srbiji“, istakao je Srđan Majstorović.

On je naglasio da su koristi od evropskih integracija vidljive i pre samog pristupanja Srbije EU. „Sprovođenjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju omogućen je bescarinski pristup za srpski izvoz na EU tržište koje broji 500 miliona ljudi, otvorena mogućnost poslovanja preduzeća širom Evrope, bolji su uslovi za privlačenje stranih investicija. Koristi koje će doneti članstvo Srbije u EU su pre svega slobodan protok ljudi, robe i kapitala, podrška razvoju malih i srednih preduzeća i njihovom polovanju u EU, niže cene i veći izbor i kvalitet robe i usluga na domaćem tržištu“, rekao je Majstorović.

Prema njegovim rečima kako bi se pregovori o svim ovim akspektima zaključili na najpovoljniji način za sve aktere, neophodne su konsultacije države sa svim zainteresovanim stranama, a posebno sa privrednicima i zbog toga je veoma važno što će nam u tome pomagati i Srpska asocijacija menadžera.

„Za SAM je veoma značajno potpisivanje ovog Memoranduma jer kao privrednici i odgovorni menadžeri želimo da se aktivno uključimo u procese pregovaranja i da doprinesemo pravovremenom informisanju privrede šta donosi sam proces, gde je potrebno već sada uraditi prilagođavanja u našim poslovnim procesima, kao i koje nas sve faze usklađivanja čekaju. Ima puno pregovaračkih poglavlja koja su nama interesantna, poput energetike, poljoprivrede, slobodnog kretanja roba, kapitala i radnika, tržišna konkurencija, finansijske usluge, zaštite životne sredine“, istakao je Milan Petrović.

Cilj zaključivanja Memoranduma o saradnji je uspostavljanje međusobne saradnje SAM-a i Kancelarije radi što efikasnije koordinacije aktivnosti u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji. Memorandumom je dogovoreno da će se održavati redovne konsultacije o procesu pristupanja u radi podizanja nivoa informisanosti privrede i javnosti o svim relevantnim aspektima procesa evropskih integracija.