Evropski domen do kraja godine

10. maj 2005. |

Beograd, 10. maj 2005 - Evropska komisija je saopštila da će evropski domen najvišeg nivoa .eu početi sa radom do kraja ove godine. Internet korporacija za dodeljena imena i brojeve (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, ICANN) usvojila je sredinom marta zahtev Evropskog registra imena Internet domena (European Registry of Internet Domain names EURid)da se domen .euuvrsti u spisak domena najvišeg nivoa.

Komisija je saopštila i da će uskoro početi tehničke pripreme za otvaranje domena, koji će početi da se koristi u prvim danima 2006. godine. Predstavnici Evropske komisije objasnili su da budući evropski domen neće zameniti postojeće nacionalne domene koji se koriste u članicama Evropske unije. Po njihovim rečima, domen je namenjen evropskim kompanijama i javnim ustanovama koje žele da naglase svoj `panevropski identitet`

Sledeći korak u aktiviranju evropskog domena najavili su predstavnici organizacije EURidkoji će uskoro početi da primaju prijave`matičara`, tj.kompanija koje će voditi registar .eu. U početnom periodu, koji će trajati četiri meseca, pravo na dodeljivanje adrese .eu imaće samo javne ustanove i kompanije sa zaštićenom robnom markom, a nakon isteka tog roka, adrese će se dodeljivati po principu `ko prvi stigne`.

Domeni će u početku koštati deset evra, a posle godinu dana biće upola jeftiniji.

Više podataka dostupno je na adresi:

OVDE