Počeo skrining za poglavlje 19

25. jun 2014. |

Trodnevni bilateralni skrining odnosno analitička ocena i pregled usklađenosti srpskog zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU počeo je juče u Briselu za poglavlje 19

Šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Mišćević u izjavi novinarima ocenila je da je poglavlje 19 o socijalnoj politici i zapošljavanju jedno od većih i složenijih poglavlja i da obuhvata vrlo važna pitanja poput Zakona o radu i pitanja koja su u vezi sa standardima rada.

Dodala je da to poglavlje takođe obuhvata „i ono što vrlo često zaboravljamo, a moramo imati na umu", a to je socijalna inkluzija, zapošljavanje i rad osoba sa invaliditetom, kao i jednake mogućnosti za ostvarivanje rada i naknade za rad.

„Jako dobro je današnji prvi dan prošao", ocenila je Miščević, dodajući da se tim srpskog Ministarstva rada pokazao kao jako dobar i veoma spreman.

„Opšta ocena je da ono što je do sada urađeno u ovoj oblasti pokazuje da smo delimično usklađeni sa standardima EU, ali ono što je možda i za mene uvek najznačajnije jeste da znamo šta su nam dalji koraci. Dakle, poznaje se pravo EU u ovoj oblasti, znaju se standardi koji treba da budu postignuti i ovi ljudi sada prave i pokazuju jasan plan kako to zaista i treba da bude urađeno", navela je ona.

Ministar za rad, zapošljavanja, boračka i socijalna pitanja, Aleksandar Vulin novinarima je rekao da su predstavnici Evropske komisije danas veoma pozitivno ocenili ono što je urađeno kada je reč o detaljima bitnim za poglavlje 19.