Predstavljena iskustva sa staža u Vladi Francuske

30. maj 2014. |

Učesnice „Programa stažiranja u Francuskoj“, Dina Momčilović iz Ministarstva finansija i Jovana Majkić iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, predstavile su danas u prostorijama Kancelarije za evropske integracije utiske, iskustva i znanja koja su stekle tokom četvoronedeljnog stažiranja u Generalnom sekretarijatu za evropske poslove Republike Francuske.

Francuska Ambasada u Srbiji i Kancelarija za evropske integracije Vlade Srbije započele su ove godine realizaciju „Programa stažiranja u Francuskoj“, u okviru Sporazuma o strateškom partnerstvu između Srbije i Francuske.

Program je iniciran krajem 2013.godine s ciljem jačanja kapaciteta državne uprave za predstojeći proces pregovaranja Srbije sa Evropskom unijom i predviđa stažiranje za dva državna službenika u trajanju od četiri nedelje u Generalnom sekretarijatu za evropske poslove Republike Francuske, koje je ove godine realizovano u periodu od 31. marta do 25.aprila. Program je namenjen članovima 35 pregovaračkih grupa za pregovore o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji, kao i državnim službenicima koji nisu članovi pregovaračkih grupa, ali čiji je posao usko povezan sa radom pregovaračkih grupa. U procesu selekcije kandidata, koji su obavili nezavisni eksperti na osnovu kriterijuma relevantnosti opisa posla za proces pregovora sa EU, kvaliteta prijava i znanja franscuskog jezika, odabrane su predstavnice ministarstava finansija i poljoprivrede i životne sredine, i iskoristile vreme u Parizu da unaprede svoje profesionalno iskustvo ali i da kolegama u francuskoj vladi predstave rad insitucija Vlade Srbije u pregovorima o članstvu sa EU.