Poziv međunarodnim donatorima da pomognu Srbiji

22. maj 2014. |

„Možemo da konstatujemo da međunarodna zajednica podržava Srbiju u teškom periodu i voljna je da stavi na raspolaganje svoje resurse i finansijske mehanizme za obnovu zemlje", istakla je ministar bez portfellja zadužen za evropske integracije Jadranka Joksimović danas na otvaranju Koordinacionog sastanaka međunarodnih donatora u vezi sa pomoći u saniranju katastrofalnih poplava u Republici Srbiji, u organizaciji Kabineta ministra bez portfelja zaduženog za evropske integracije i Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije, koja je koordinator međunarodne razvojne pomoći i zadužena za utvrđivanje prioriteta za finansiranje iz IPA fondova EU.

Prema rečima Jadranke Joksimović, u cilju postizanja maksimalnih efekata, vlade i finansijskih istitucija kao i donatora, vlada će biti jedini koordinator procesa planiranja obnove i programiranja sredstava koja će nam biti na raspolaganju.
Predstavnici međunarodne zajednice, razmotriće sve mogućnosti koje imaju da izađu u susret Srbiji, rekla je Joksimović.

Ona se zahvalila na značajnoj podršci koju je međunarodna zajednica već dala, i na spremnosti koja je izražena da i dalje pomogne Srbiji.

„Mi smo neizmerno zahvalni i znaćemo da cenimo u budućnosti ovakve gestove prijateljstva", poručila je Joksimović.

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da je glavni cilj ovog skupa informisanje međunarodnih razvojnih partnera o razmerama i posledicama ove prirodne katastrofe, kao i o daljim aktivnostima. Prema trenutnim procenama, šteta koju je naša zemlja pretrpela u poplavama premašuje 174,5 miliona evra, čime je ispunjen uslov za dobijanje pomoći iz Fonda solidarnosti EU.

On je naveo da u Srbiji ima više od 140 kolektivnih centara koji se brinu o evakuisanom stanovništvu, od kojih se 47 nalazi u Beogradu, a preostala 93 širom Srbije.

Prema njegovim rečima, iseljeno je ukupno 31.879 građana, 1.763 objekta su srušena ili ugrožena, a poplavljeno je 2.260 objekata, bez Obrenovca, pri čemu je poplavama ugroženo ukupno 39 opština, odnosno 1.643.832 stanovnika.

Na kategorisanim putevima, kako je ukazao, srušeno je 30 mostova, a oštećeno 50, dok je na opštinskim i nekategorisanim putevima srušeno i oštećeno više od 200 mostova.

Predsednik Vlade je objasnio da je, usled odrona i klizišta, oštećenja pretrpelo više od 20 kategorisanih puteva i više stotina opštinskih i nekategorisanih puteva, a najveća šteta u finansijskom smislu pričinjena je na Koridoru 10 kod Dimitrovgrada, gde je šteta procenjena na deset i više miliona evra.

Vučić je najavio da će se obnova zemlje pravno i suštinski pripremiti u narednih deset dana, i poručio međunarodnim donatorima da će se procena štete raditi na transparentan i odgovoran način.

Predsednik Vlade je ponovio da pomoć neće biti zloupotrebljena i da će sva dobijena sredstva od donatora biti prikazana na sajtu Ministarstva finansija za nekoliko dana.

Vučić je izrazio zahvalnost svima koji su uputili pomoć i poručio da će Srbija to znati da ceni i poštuje i da vrati ukoliko to bude potrebno.

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport poručio je da se EU obavezala da će, zajedno sa ostalim partnerima, sarađivati kako bi podržala napore koje Vlada Srbije ulaže u borbi s posledicama poplava.

On je poručio da su svi impresionirani brzim i koordinisanim reagovanjem Vlade Srbije na katastrofalne poplave koje su pogodile Srbiju, kao i masovnim odzivom građana koji su pružili pomoć ugroženima.

„To je pravi pristup. Vlada predvodi ove napore, a usledio je i izuzetan odgovor partnera iz međunarodne zajednice. To svedoči o solidarnosti koju osećamo prema Srbiji i drugim zemljama regiona. I u budućnosti ćemo nastaviti na isti način", rekao je Devenport.

Takođe, istakao je da će Srbija dobiti značajna sredstva iz Fonda solidarnosti EU, čiji će tačan iznos biti poznat nakon što se izvrši procena štete, kao i iz pretpristupne pomoći, a da će joj zemlje-članice EU pomoći i bilateralno.

Kada je reč o sredstvima iz pretpristupne pomoći, Srbija bi mogla da računa na realizaciju 30 miliona evra pomoći, kratkoročno.

„Bez obzira što Srbija nije članica EU ona ima pristup Fondu kao članica, zahvaljujući statusu kandidata“, ponovio je Devenport poruku evropskog komesara za regionalnu politiku Johanesa Hana.

Prema njegovim rečima, EU obezbeđuje sveobuhvatnu pomoć od samog početka - od napora za spašavanje, preko humanitarne pomoći do sanacije i dugoročne obnove.

Podsetio je i da je 14. maja aktiviran Mehanizam EU za civilnu zaštitu za Srbiju i BiH, i da je 19 zemalja ponudilo pomoć, da je EU obezbedila pomoć u pumpama visokog kapaciteta, agregatima i da je veliki akcenat stavljen na energetiku jer je to pitanje od vitalnog značaja.

Obezbeđen je tim od 200 ljudi koji će pomagati Vladi Srbije u strukturama kontrole pomoći.
„U svim kategorijama reagovanje EU bilo je takvo da je podrazumevalo i više od traženog“, ocenio je Devenport.

Kada je reč o proceni humanitarne pomoć na preliminarnoj osnovi, on je rekao da je utvrđeno da je hitno potrebna hrana, voda za piće, sredstva za prečišćavanje, sredstav za higijenu i da postoji očekivanje da te potrebe budu hitno zadovoljene.

Potom će u fokusu paženje biti priprema obnove i uvođenje mera za prevenciju poplava u regionu. Očekuje se da će Srbija dobiti i značajnu pomoć od EBRD i EIB , a radi se o dodatnim zajmovima za sanaciju, dodao je Devenport.

Skupu, koji je počeo minutom ćutanja za nastradale u poplavama, prisustvovali su donatori razvojne pomoći koji dugi niz godina pomažu Srbiji, predstavnici ambasada 27 zemalja Evrope, Severne Amerike i Azije u Srbiji, kao i delegacije EU u Srbiji, Saveta Evrope, Evropske banke za obnovu i razvoj, Evropske investicione banke, Svetske banke, Kancelarije rezidentnog koordinatora UN, OEBS i Nemačke razvojne banke.