Marković: Potrebno je pobljšati efikasnost rada parlamenta

06. maj 2005. |

BEOGRAD, 6. maja 2005. - Predsednik Skupštine Srbije Predrag Marković izjavio je da bi na putu Srbije ka Evropskoj uniji (EU) trebalo poboljšati efikasnost republičkog parlamenta i obezbediti dovoljan broj stručnih kadrova, prenosi agnecija Beta.

Marković je u razgovoru sa novinarima u beogradskom hotelu `Palas` o ulozi parlamenta u evropskim integracijama, koji su organizovale Kancelarija za pridruživanje EU Vlade Srbije i Fondacije Konrad Adenauer, rekao da je potrebno da se veliki deo aktivnosti republičkog parlamenta odvija u skupštinskim odborima.

Prema njegovim rečima, Odbor za evropske integracije moraće dodatno da se osposobi, jer svi zakoni moraju biti razmatrani u tom odboru, kako bi se proverila njihova usklađenost sa propisima EU, a da će i ostali odbori sa mnogo više pažnje i stručne saradnje razmatrati predloge.

On je rekao da je ključni trenutak za Srbiju u procesu evropskih integracija to što je Skupština Srbije jednoglasno usvojila Rezoluciju o priključenju EU.

Ocenio je da u Srbiji ne postoji nijedna ozbiljna politička snaga ili stranka koja je protivnik EU, ali da ima euroskeptika i da je zato neophodno da svi euroskeptici dobiju dovoljno argumenata za i protiv EU, ističući ulogu medija u tom procesu.

Marković je istakao neophodnost saradnje svih institucija u zemlji i postizanja stabilnosti među njima na putu ka evropskim integracijama. Naglasio je da proces priključenja ne može da završi jedna vlada, jedan čovek ili jedna stranka i da je zato potrebno postiću jednu vrstu obavezujućeg konsenzusa političkih snaga u Srbiji o opredeljenju ka EU, kako proces priključenja ne bi bio zloupotrebljen. Prema njegovim rečima, nema improvizacije u ispunjavanju političkih i ekonomskih standarda za priključenje EU.

Sekretar Kancelarije Vlade Srbije za priključenje EU Tanja Miščević rekla je da je prošle nedelje održana prva sednica Saveta za evropske integracije na kojoj su doneti zaključci u vezi sa budućim radom u procesu pregovaranja i iniciranju stvaranja pregovaračkih timova.

Prema njenim rečima, osim pregovaračke grupe Vlade Srbije na čijem je čelu potpredsednik Miroljub Labus, sledeći korak je ustanovljavanje pregovaračkih grupa koje će razgovarati o tehničkim elementima Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Istakla je da će stručnjaci Kancelarije učestvovati u izradi nacrta zakona, kako bi oni u ranoj fazi postali usklađeni sa odgovorajajućim propisima EU.

Prema njenim rečima, pregovori o stabilizaciji i pridruživanju će početi na jesen, navodeći da je evropski komesar za proširenje EU Oli Ren pomenuo 5. oktobar kao datum kada bi pregovori trebalo da počnu.