Bilateralni skrining za Poglavlje 5 sutra u Briselu

12. maj 2014. |

U Briselu će 13. maja biti održan sastanak bilateralnog skrininga za Pregovaračku grupu 5 – Javne nabavke. U organizaciji Uprave za javne nabavke kao vodeće institucije i u saradnji sa Kancelarijom za evropske integracije, pregovaračka grupa za javne nabavke održala je 7. maja u Klubu poslanika finalnu pripremu pred odlazak na sastanak u Brisel.

Bilateralni skrining je faza u procesu pregovaranja u kom država kandidat predstavlja Evropskoj komisiji svoje zakonodavstvo i utvrđuje razlike između dva sistema. Pregovori se vode u okviru bilateralnih međuvladinih konferencija na kojoj učestvuju predstavnici država članica EU, predstavnik Evropske komisije,sa jedne strane i predstavnici države kandidata s druge strane. Pregovaračke stavove EU u ime država članica zastupa predsednik Saveta EU, a na strani države kandidata posebna misija za pregovore na čelu se šefom misije na najvišem političkom nivou, uglavnom ministarskom, uključujući i glavnog pregovarača i pregovarački tim.

Podsećamo da je sastanak eksplanatornog skrininga za Poglavlje 5 održan 21. marta kada je Delegacija Evropske komisije je predstavila pravnu tekovinu EU iz oblasti javnih nabavki. Bilo je reči o temama u vezi sa opštim sektorom javnih nabavki, sektorom komunalnih usluga, koncesijama i javno-privatnim partnerstvima, e-nabavkama, kao i o temama u oblasti društvene odgovornosti, zelene nabavke, malih i srednjih preduzeća i inovacija. Govorilo se i o pravnim sredstvima i o međunarodnom značaju javnih nabavki, o nabavkama u oblasti odbrane, ojedinstvenom rečniku javnih nabavki CPV, standardnim formama. Objašnjeni su glavni aspekti reformisanih direktiva u sektoru javnih nabavki, koj su stupile na snagu tokom aprila ove godine.