Otvorena izložba karikatura i stripa

08. maj 2014. |

Izložbu karikatura i stripa "Mitovi i predrasude - kako mi vidimo Evropu, a kako Evropa vidi nas", otvorio je šef delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport. Prvu nagradu dobio Jugoslav Vlahović za karikaturu "Sizif".

Na izložbi u Knez Mihailovoj, organizovanoj u sklopu manifestacije ''Evropa otvoreno'' kojom Delegacija EU i EU Info centar obeležavaju Dan Evrope prikazano je 17 najuspešnijih radova pristiglih na konkurs. Druga nagrada uručena je autoru Vladu Trtiću za rad ''Pridruživanje'', dok je treće mesto zauzeo Špiro Radulović za karikaturu ''Bez reči''.

Ukazujući da je izložba, koja se održava po treći put, nastavak inicijative, on je istakao da je na konkurs pristiglo 72 rada.

Komentarišući nagrađene radove Davenport je naveo da pobednička karikatura u kojoj je pristupanje Srbije Evropskoj uniji prikazano kao Sizifov rad predstavlja jasnu poruku jer je istina da će to biti veliki posao.

''Ipak sviđa mi se što je autor izabrao dijamant umesto običnog kamena'', rekao je Devenport ukazujući da se dobitnik druge nagrade kroz simbole poigrava sa Evropom, njenim pravilima i standarda, dok kreativno Srbiju prikazuje u formi klovna.

On je istakao i da će dobitnik treće nagrade na veoma duhovit način pokazao put Srbije ka cilju dodajući da Srbin na tom putu bira najlakši način.

Zamenik direktora Kancelarije za evropske integracije Srđan Majstorović rekao je da se izložbom započinje obeležavanje Dana Evrope koji se slavi kao dan kada je započeo proces integracije evropskog kontinenta.

''Danas slavimo viziju, mir, jer Evropska unije jeste mirovni proces koji obezbeđuje mir na kontinentu'', rekao je Majstorović.

Ukazujući da živimo u ne tako lakom vremenu i da smo opterećeni brojnim problemima, on je naveo da je zadovoljstvo videti koliko građani Srbije imaju duha koji je oslikan na svim karikaturama koje pokazuju duhovit pristup, sliku i viziju kako građani vide proces evrointegracija.

Dobitnici nagrada složili su se da im nagrade znače i da rado učestvuju na takvim konkursima.

''Drago mi je da EU podržava konkurs karikatura jer donose kritički duh, vedrinu u ozbiljno vreme'', rekao je Vlahović dodajući da je Evropa naše okruženje i budućnost.

Trtić je ukazao da mu je ideja da uradi nagrađenu karikaturu došla spontano s obzirom na celokupnu situaciju, dok je Radulović obijasnio da se karikaturistima ideje javljaju svakog dana i to u velikom broju.

Odluke o nagradama doneo je žiri u sastavu Predrag Koraksić Koraks, Aleksandar Zograf, Marko Somborac, šef za informisanje, komunikacije i medije Delegacije EU Ramunas Janušauskas, predstavnica Kancelarije za evropske integracije Nataša Savić Janjić i predstavnik EU Info centra Predrag Vujović.

Prvonagrađeni je dobio poklon vaučer na 500, drugoplasirani na 350, a trećeplasirani na 250 evra za kupovinu IT robe koja će im olakšati rad.

Kako je najavljeno radovi će do 11. maja biti izloženi u Knez Mihailovoj, a od sutra do 18 maja i u Tržnom centru "Stadion''.