Deset godina od osnivanja Kancelarije za evropske integracije

17. mart 2014. |

Danas je 10 godina od osnivanja Kancelarije za evropske integracije – od trenutka kada je Vlada odlučila da na sistematski i koordiniran način pristupi pridruživanju Srbije Evropskoj uniji, a potom i svim reformama koje su za neophodne za članstvo.

Prioritet je Evropa kao sistem vrednosti, kao skup pravila, zakona, izgrađenih institucija. Zato smo tu od prvog dana, da kolegama u Vladi pomognemo u efikasnom obavljanju svih poslova u vezi sa pregovorima o članstvu, sa sprovođenjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, usklađivanjem domaćih propisa sa pravnim tekovinama EU, koordinacijom međunarodne razvojne pomoći, programiranja IPA fondova, sprovođenja programa prekogranične saradnje, prevođenjem i pripremom nacionalne verzije propisa EU, komunikacijom sa javnošću o ovim aktivnostima, kao i za sprovođenje obuke iz oblasti Evropske unije.

Zahvaljujemo svima koji su nam pomogli da u ovih 10 godina budemo efikasani, odgovorni i da na vreme ispunjavamo obaveze kojih smo se prihvatili, pre svega državnim službenicima čiji je profesionalizam i entuzijazam u ovoj oblasti jedan od ključnih našeg zajedničkog rada – u svim institucijama Vlade, Narodne skupštine, Narodne banke, nezavisnim telima. Takođe, hvala i kolegama iz nevladinog sektora sa kojima od početka sarađujemo u istom cilju – unapređenju svakog segmenta života građana naše zemlje, kao i novinarima koji pomno prate naš rad od prvog dana, 16.marta 2004. godine.