Održana radionica za novinare o Programu saradnje zemalja Jugoistočne Evrope u Srbiji

26. februar 2014. |

Juče je u Beogradu održana radionica za novinare o Programu transnacionalne saradnje Jugoistočna Evropa, tokom koje su prisutni imali prilike da se upoznaju sa rezultatima ostvarenim u okviru ovog Programa, kao i značaju Programa za proces teritorijalnog, ekonomskog i socijalnog integrisanja. Radionicu je organizovala Kancelarija za evropske integracije Vlade Republike Srbije koja, u okviru Sektora za programe prekogranične i transnacionalne saradnje, koordinira sprovođenje ovih programa na teritoriji Republike Srbije.

Radionici, koja je održana na brodu „Zlatno srce“, prisustvovao je veliki broj novinara iz cele Srbije, a u uvodnom delu učesnicima se obratio Branko Ružić, ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije i naglasio da Srbija geopolitički, sociološki, kulturno i na svaki drugi način pripada Evropi, i najavio da će Republika Srbija u sledećoj finansijskoj perspektivi Evropske unije 2014-20 učestvovati u dva transnacionalna programa – Dunav i Jadransko-jonski transnacionalni program.

"Krajnji efekat ovakvih projekata je da praktična primena prekogranične saradnje pored društvene koristi, donosi i profit. EU je ovde prepoznata, njene vrednosti se prihvataju i šire", istakao je Ružić.

U nastavku programa radionice učesnicima se obratila pomoćnica direktora Kancelarije za evropske integracije Sanda Šimić i napomenula da je Srbija u finansijskom periodu 2007-2013. imala osam programa transnacionalne i prekogranične saradnje, u okviru kojih je realizovano više od 600 projekata na celoj teritoriji naše zemlje. „Nije lako napisati projekat“, dodala je Šimić i naglasila da Kancelarija za evropske integracije kroz redovne radionice organizuje obuku za pisanje i sprovođenje projekata, a sajtovi na kojima se mogu dobiti informacije o tome su: / i http://www.evropa.gov.rs/. Ona je istakla da je pri pisanju projekta neophodno pridržavati se striktnih propisa Evropske unije.

Na kraju, prof. dr Milosav Georgijević sa Univerziteta u Novom Sadu je novinarima predstavio primer dobre prakse kroz projekat Razvoj luka na Dunavu, u kojem, pored Srbije, učestvuju i partneri iz Mađarske, Austrije, Slovačke, Rumunije, Bugarske i Hrvatske.

U Programu Jugoistočna Evropa učestvuje 16 zemalja (Srbija, Austrija, Grčka, Italija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Mađarska, Moldavija, Crna Gora, Rumunija, Albanija, Slovačka, Slovenija, Ukrajina i Makedonija).
Programom se promoviše bolja regionalna saradnja između država učesnica, koja doprinosi stabilnosti, napretku i bezbednosti regiona.

Programi prekogranične i transnacionalne saradnje pružaju podršku institucijama i organizacijama u pograničnim oblastima susednih država, radi unapređenja saradnje, rešavanja zajedničkih izazova i poboljšanja života u nerazvijenim i teško dostupnim sredinama. U prvoj fazi sprovođenja Programa Jugoistočna Evropa, projektnim partnerima iz Srbije na raspolaganju je bilo više od 2,5 miliona evra, dok je u drugoj fazi realizacije zajednička IPA alokacija za sve zemlje korisnice IPA fondova iznosila 16,5 miliona evra.

Katalog projekata- „Program saradnje zemalja Jugoistočne Evrope u Srbiji“, možete da preuzmete OVDE.