Više od polovine građana Srbije za članstvo u Evropskoj uniji

29. januar 2014. |

Ukoliko bi sutra bio održan referendum sa pitanjem “Da li podržavate učlanjenje Srbije u EU?”, 51 odsto građana Srbije glasalo bi za (porast od 1 odsto u odnosu na prethodno istraživanje), 22 odsto bi glasalo protiv (pad za 2 odsto u odnosu na prethodno istraživanje), 20 odsto ne bi glasalo, dok sedam odsto ne zna šta bi odgovorilo, rezultat je poslednjeg istraživanja javnog mnenja “Evropska orijentacija građana Srbije – trendovi”, koje je Kancelarija za evropske integracije Vlade Srbije sprovela tokom decembra 2013. Anketa je rađena prema standardu Evrobarometra, u kojoj je učestvovalo 1.038 ispitanika starijih od 18 godina.

Ovaj nivo podrške procesu pristupanja naše zemlje EU objašnjava se time da se građani pozitivnije izražavaju o članstvu u Uniji, u svetlu otpočinjanja pristupnih pregovora sa EU.

Ispitanici kažu da bi članstvo u EU za 44 odsto njih bila dobra stvar, 26 odsto građana smatra da je to loše, a 29 odsto misli da to nije ni dobra ni loša stvar.
I dalje veliki broj građana, 68 odsto, smatra da bi reforme neophodne za ulazak naše zemlje u EU trebalo sprovoditi i da ne predstavljaju uslov za članstvo, već zbog dobrobiti samih građana, odnosno radi stvaranja bolje uređene Srbije.

Najviše građana, čak 39 odsto, borbu protiv korupcije, koja najviše utiče na njihov svakodnevni život, svrstava među najznačajnije reforme.

Iako je u odnosu na prethodna istraživanja opao procenat onih koji smatraju da se Kosovo postavlja kao glavni uslov Srbiji za dobijanje datuma za početak pregovora, najveći broj građana, 39 odsto i dalje ovu situaciju vidi kao glavnu prepreku daljem pristupanju Srbije Evropskoj uniji. U skladu s tim, čak 70 odsto građana, razume važnost ovog pitanja i smatra da bi probleme Beograda i Prištine trebalo svakako rešavati, nezavisno od toga da li to traži EU.

Kao glavne faktore koji otežavaju ulazak naše zemlje u EU, građani su navodili politiku stalnog uslovljavanja EU (38 odsto), nesposobnost domaćeg rukovodstva (12 odsto), kao i mentalitet naših ljudi i nespremnost na promene (11 odsto).

Međutim, prema rezultatima najnovijeg istraživanja, 34 odsto građana je izrazilo spremnost da se u cilju ulaska u EU dodatno školuje i usavršava, što predstavlja porast za 7 odsto u odnosu na 2012. godinu.

Ipak, za najveći broj građana, njih 45 odsto, članstvo u EU i dalje predstavlja put ka boljoj budućnosti mladih ljudi, više mogućnosti za zapošljavanje (42 odsto), kao i mogućnost za slobodnije kretanje unutar granica EU (40 odsto).

Kad govorimo o razvojnoj pomoći Srbiji, građani nemaju jasnu sliku o tome ko su najveći donatori Srbije u poslednjih 13 godina. Zvanični podaci govore su u periodu od 2000. do 2010. godine Evropska unija i njene države članice, sa više od 4,5 milijarde evra doniranih sredstava doprineli razvoju Srbije.

Kancelarija za evropske integracije od 2002. godine redovno sprovodi istraživanje javnog mnenja kako bi se sagledala procena građana koji su njihovi interesi, kako vide budućnost koju očekuju za sebe i svoju porodicu i očekivanja od političara kojima daju mandat da sprovode reforme na putu ka članstvu Republike Srbije u Evropskoj uniji.

Rezultate istraživanja možete da preuzmete ovde.