Pregovori Srbije i EU počinju u januaru 2014.

18. decembar 2013. |

Brisel – Pregovori o članstvu Srbije u Evropskoj uniji počeće u januaru, a tačan datum prve međuvladine konferencije odrediće Grčka, koja od 1. januara 2014. počinje šestomesečno predsedavanje EU.

U juče usvojenim zaključcima Saveta ministara EU se ističe da se usvaja opšti stav EU o pristupnim pregovorima sa Srbijom, uključujući i pregovarački okvir. Naglašeno je i da će Evropski savet nastaviti da izbliza prati kontinuirani angažman Srbije prema vidljivom i održivom napretku u normalizaciji odnosa s Kosovom, uključujući implemetaciju do sad postignutih sporazuma, tako da Srbija i Kosovo mogu da nastave svoj evropski put, ne blokirajući jedni druge u ovim naporima.

Ministarski zaključci podrazumevaju i to da će Srbija, u novoj fazi, morati posebno da obrati pažnju na vladavinu prava, pogotovo na reformu pravosuđa, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, reformu javne administracije, nezavisnost ključnih institucija, te medijske slobode. Beograd takođe treba da nastavi da se kontinuirano angažuje u regionalnoj saradnji i jačanju odnosa sa susednim zemljama, kao i da efektivno sarađuje sa Euleksom.

„Tempo pregovora zavisi od političke volje i administrativnih kapaciteta kandidata”, rekao je evropski komesar za proširenje File. Komesar je takođe naglasio da pregovori neće biti komplikovaniji zbog dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, jer je reč o dva paralelna procesa.