Izložba „Primenjena nostalgija“ otvorena u Valjevu

10. decembar 2013. |

Juče je u galeriji Centra za kulturu Valjevo, otvorena izložba fotografija „Primenjena nostalgija“, autora Inge Juodite iz Viljnusa (Litvanija) i Nenada Petrovića iz Beograda. Izložbu je organizovao Evropski pokret u Srbiji u saradnji sa Evropskim pokretom u Srbiji – Valjevo, uz podršku Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije i Centra za kulturu Valjevo.

Najlepšu poruku na otvaranju izložbe, poslali su najmlađi Valjevci, talentovani učenici Osnovne škole „Sestre Ilić“, svojim desetominutnim programom satkanim od stihova, klasične i tradicionalne muzike.

Izložbu je otvorila Nataša Savić Janjić iz Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije, koja je istakla da je ova, deveta po redu izloba „Primenjena nostalgija“, skroman doprinos kulturnoj saradnji sa trenutno predsedavajućom državaom EU- Litvanijom.

„Posebna vrednost ideje ovog projekta je što autori, osim arhitekture, posebnu pažnju na svojim fotografijama posvećuju ljudima i životnim situacijama, pokušavajući da utvrde razlike ili sličnosti, pogotovo sa državama sa kojima imamo neznatnu kulturnu saradnju“, napomenula je Savić Janjić.

Stručni osvrt na koncept i domete izložbe dao je Miroslav Jeremić, član Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS) i predsednik Foto kluba Valjevo.

„Za autore ovo je lepa i zanimljiva aktivnost, sagledavanje drugih sredina, a podjednako je zanimljivo i za publiku. Interesantno je kako je neko drugi video ono što mi svakodnevno rutinski gledamo. Malopre smo stajali na sredini i zabavljali se pogađanjem šta je Beograd, a šta Viljnus - zanimljivo je videti te paralele“ istakao je Jeremić.

Izložba je realizovana uz podršku Ambasade Velike Britanije u Srbiji i UNDP i otvorena je do 16. decembra.