Generalni direktorat za regionalnu i urbanu politiku otvorio danas javnu raspravu o Strategiji EU za Jadransko-jonski region

26. novembar 2013. |

Generalni direktorat za regionalnu i urbanu politiku poziva sve zainteresovane, poput fizičkih lica, javnih organizacija, preduzeća, civilnog društva itd, da učestvuju u ovoj javnoj raspravi o Strategiji EU za Jadransko-jonski region (EUSAIR). (Dokument za javnu raspravu).

Evropski savet je 13/14 decembra 2012. godine zvanično zatražio od Evropske komisije da predstavi Strategiju EU za Jadransko-jonski region do kraja 2014. godine. Cilj ove makro-regionalne strategije je da promoviše ekonomski i društveni prosperitet, rast i zapošljavanje u Jadransko-jonskom regionu kroz unapređenje njegove privlačnosti, konkurentnosti i povezivanja. To može da ima važnu ulogu i u promovisanju evropskih integracija Zapadnog Balkana.

EUSAIR obuhvata osam zemalja: 4 države članice EU (Hrvatsku, Grčku, Italiju i Sloveniju) i 4 države koje nisu članice EU (Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Srbiju). Strategija se fokusira na oblasti od zajedničkog interesa za region i skoncentrisana je oko četiri stuba: (1) upravljanje inovativnim razvojem pomorstva i mora, (2) povezivanje regiona; (3) očuvanje, zaštita, unapređenje kvaliteta životne sredine, (4) povećanje privlačnosti regiona.

Cilj javne rasprave je da objedini ideje zainteresovanih strana kako bi se osiguralo da Strategija bude realna i ambiciozna u pogledu svojih ciljeva i da odgovori stvarnim potrebama stanovnika regiona i šire zajednice. O doprinosima će biti više reči na konferenciji u Atini, 6-7 februara 2014. godine, a što bi podržalo pripreme za izradu Strategije.

Javna rasprava se završava 13. decembra 2013, a doprinosi su dobrodošli što je pre moguće.

Dodatne informacija možete naći na INFOREGIO.