Regionalna saradnja okupila preko 60 predstavnika zemalja Zapadnog Balkana i Turske u Beogradu

22. novembar 2013. |

U Beogradu je 19. i 20. novembra održan dvodnevni koordinacioni sastanak Višekorisničkog instrumenta za pretpristupnu pomoć IPA, namenjenog regionalnoj saradnji. Na sastanku je učestvovalo preko 60 predstavnika zemalja Zapadnog Balkana i Turske, predstavnici kancelarije Nacionalnog IPA koordinatora, Evropske komisije, Delegacije Evropske unije u zemljama korisnicama IPA, Saveta za regionalnu saradnju i međunarodnih finansijskih institucija.

Prisutnima su se obratili Branko Ružić, ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije, a u svojstvu Nacionalnog IPA koordinatora i Oskar Benedikt zamenik šefa Delegacije Evropske unije (EU) u Republici Srbiji. Šef jedinice Evropske komisije za Regionalnu saradnju i programe, Morten Jung je bio predsedavajući.

 Glavne teme koordinacionog sastanka bile su: pregled priprema za novu finansijsku perspektivu za period 2014-2020. godine, prezentovanje drugog nacrta strateškog dokumenta za Višekorisnički IPA instrument, kao i diskusija o identifikovanim prioritetima za regionalnu saradnju u pojedinačnim strateškim dokumentima svake zemlje učesnice. Sastanak je bio prilika da se prisutni osvrnu na osnovne prioritete i diskutuju o načinu implementacije Strategije Jugoistočna Evropa (JIE) 2020 Saveta za regionalnu saradnju, koja se očekuje da će biti usvojena 21. novembra 2013. godine u Sarajevu.

Evropska unija, putem Višekorisničkog IPA instrumenta, podržava regionalnu saradnju u sledećim ključnim oblastima: pravosuđe, unutrašnji poslovi i osnovna prava, reforma javne uprave, saobraćaj, energetika, životna sredina i klimatske promene, konkurentnost i inovacije, razvoj ljudskih resursa i prekogranična i teritorijalna saradnja. Više informacija na www.evropa.gov.rs