Ministri EU: Što pre početi pregovore sa SCG

25. april 2005. |

LUKSEMBURG, 25. aprila 2005. - Šefovi diplomatija Evropske unije su danas u Luksemburgu podržali povoljan zaključak Evropske komisije o spremnosti Srbije i Crne Gore da stupi u pregovore s EU o sklapanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i zatražili da Komisija što pre pripremi početak tih pregovora, prenosi agencija Beta.


U zaključcima zasedanja ministara inostranih poslova EU `odato je priznanje za bitan napredak koji je ostvarila SCG` i ponovo ističe`privrženost ojačanoj zajednici Srbija I Crna Gora, utemeljenoj na Ustavnoj povelji`.


Naglašava se da će `ritam kojim će se SCG, isto kao i druge zemlje zapadnog Balkana, približiti EU`, zavisiti od brzine kojom će državna zajednica i njene dve republike provesti nužne reforme i ispuniti odgovarajuće kriterijume, kao i obaveze, uključujući potpunu saradnju s Haškim tribunalom.


`Pozivajući se na rezolucije Saveta bezbednosti UN 1503 i 1534, Savet ministara izražava očekivanje da najnovije poboljšanje u saradnji s tribunalom u Hagu bude nastavljeno i ojačano sve dok haški optuženici koji izbegavaju međunarodnu pravdu, ne budu izvedeni pred sud u Hagu`, navodi se u saopštenju.