Norveška pomaže nastavak reformskih procesa u Srbiji

19. novembar 2013. |

Nils Ragnar Kamsvag i Branko Ružić

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za evropske integracije Branko Ružić i ambasador Kraljevine Norveške u Srbiji Nils Ragnar Kamsvag potpisali su juče Sporazum između Vlade Republike Srbije i Ministarstva spoljnih poslova Kraljevine Norveške.

Ružić je nakon potpisivanja ovog dokumenta u Vladi Srbije podsetio na to da je Norveška, čija je pomoć Srbiji od 2000. godine iznosila više od 250 miliona evra, jedan od najvećih bilateralnih donatora naše zemlje.

Opseg pitanja kojima ćemo se baviti obuhvata, između ostalog, vladavinu prava, pravnu državu, konkurentnost i energetsku efikasnost, što su ključni sektori za evrointegracije, zbog čega je ovaj sporazum od suštinskog značaja za reformu društva koju sprovodimo, istakao je ministar.

Kamsvag je čestitao Srbiji na uspesima postignutim u procesu evropskih integracija, i napomenuo da Norveška očekuje da u januaru i formalno započnu pregovori sa EU, s obzirom na to da je pomoć te države i Srbiji, i drugim zemljama regiona, u suštini bila fokusirana na proces evropskih integracija.

U skladu sa danas potpisanim sporazumom, projekte predlažu nadležna ministarstva, posebne organizacije i nezavisne institucije, a konačna lista projekata utvrđuje se u pregovorima sa Ministarstvom spoljnih poslova Norveške.

Kancelarija za evropske integracije je prethodnih godina bila odgovorna za proces programiranja bilateralnog paketa pomoći, a od 2013. godine je od Ministarstva spoljnih poslova Norveške preuzela ukupnu odgovornost za planiranje, sprovođenje, praćenje i izveštavanje o bila