Održana konferencija povodom projekta „Savetodavni centar za evropska i pravna pitanja (PLAC)”

19. novembar 2013. |

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za evropske integracije Branko Ružić izjavio je juče da će sprovođenjem projekta „Savetodavni centar za evropska i pravna pitanja (PLAC)” biti ojačani struktura i mehanizmi za usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa evropskim pravnim tekovinama.

Ružić je na prezentaciji ovog projekta u Domu Narodne skupštine ocenio da će njegovom realizacijom biti olakšana i izrada propisa, kao i unapređeni kapaciteti institucija za primenu zakonodavstva.

On je ponovio da Srbija može za četiri godine da završi pregovore sa EU, ali i ukazao na to da se na kraju sve svodi na političku odluku, zbog čega je politička podrška Unije u ovom procesu od ključne važnosti.

Ministar je naglasio da bi bez tehničke i finansijske pomoći EU posao pridruživanja išao mnogo teže, i izrazio zadovoljstvo činjenicom da je Srbiji u periodu od 2007. do 2013. godine namenjeno 1,4 milijarde evra iz IPA fondova.

Ružić je podneo izveštaj o dosadašnjem toku skrininga i izgradnje institucija koje će tehnički voditi proces evropskih integracija, pri čemu je istakao da taj proces mora da ima pomoć svih koji Srbiju žele da vide kao reformisanu državu, koja baštini vrednosni sistem i standarde EU.

Šef Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU Tanja Miščević objasnila je da projekat “Savetodavni centar za evropska i pravna pitanja” nije mogao da obuhvati svih 35 poglavlja pregovora, ali jeste neka od ključnih, među kojima su i poglavlja 23 i 32, koja će među prvima biti otvorena nakon što pregovori formalno otpočnu.

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport ukazao je na važnost ovog projekta, i objasnio da su pravne tekovine EU tokom godina postale zahtevnije, i da danas predstavljaju veći izazov kako za države članice, tako i za države kandidate za članstvo.

Devenport je naveo da nije reč o specijalnim zahtevima kojih ranije nije bilo, već su to zahtevi koji važe i za zemlje članice EU, pri čemu je razlika u tome što ih one sprovode kao svoju obavezu koja proističe iz članstva.

Prema njegovoj oceni, projekat PLAC sjajan je primer toga da jedna pregovaračka strana pomaže drugoj, što je samo jedan od vidova partnerstva Srbije i EU, s obzirom na to da će Brisel i na druge načine pomagati Srbiji da dostigne tražene i željene standarde.

Devenport je poručio da se zakoni u procesu usklađivanja sa evropskim pravnim tekovinama moraju donositi otvoreno i uz široku javnu raspravu, uz napomenu da ograničeni ljudski i finansijski resursi zahtevaju realno planiranje, u kojem se kvalitetu daje prednost nad brzinom.

Projekat finansira EU kako bi i na taj način pružila podršku Srbiji u pripremama za pristupanje putem unapređenja zakonodavnog procesa u 11 prioritetnih oblasti, koje odgovaraju relevantnim poglavljima pregovora.

Zadatak ovog projekta jeste da unapredi sistem harmonizacije nacionalnog zakonodavstva sa pravom EU, pruži podršku za pripremu zakona usklađenih sa pravnim tekovinama EU, kao i da obezbedi njihovo valjano sprovođenje putem adekvatnih mehanizama za primenu zakona i podzakonskih akata.