Potpisan Sporazum bilateralnog programa između Vlade Republike Srbije i Ministarstva spoljnih poslova Kraljevine Norveške

18. novembar 2013. |

Ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije Branko Ružić u ime Vlade Republike Srbije potpisao je danas Sporazum između Vlade Republike Srbije i Ministarstva spoljnih poslova Kraljevine Norveške koji se odnosi na bilateralni program. Potpisnik Sporazuma u ime Ministarstva spoljnih poslova Kraljevine Norveške bio je ambasador Nils Ragnar Kamsvag. 

Kraljevina Norveška, kao jedan od najznačajnijih bilateralnih donatora od 1999. godine pruža podršku Republici Srbiji u procesu evropskih integracija, sa posebnim akcentom na političke, ekonomske i socijalne reforme, vladavinu prava i demokratski razvoj.

Sporazumom se definišu osnovni principi saradnje između Kraljevine Norveške i Republike Srbije u vezi sa bilateralnim programom koji Kraljevina Norveška pruža Republici Srbiji od 2000. godine i ima za cilj da podrži projekte u okviru prioritetnih oblasti: vladavina prava, reforma državne uprave, konkurentnost, energetska efikasnost i klimatske promene.

Principi definisani Sporazumom se odnose na projekte koji se u okviru bilateralnog programa predlažu Ministarstvu spoljnih poslova Kraljevine Norveške, koje ih odobrava.

Projekte predlažu nadležna ministarstava, posebne organizacija Republike Srbije i nezavisne institucije, a konačna lista projekata se utvrđuje u pregovorima sa Ministarstvom spoljnih poslova Kraljevine Norveške.

Kancelarija za evropske integracije je prethodnih godina bila odgovorana za proces programiranja bilateralnog paketa pomoći, a od 2013. godine je od norveškog Ministarstva spoljnih poslova preuzela i ukupnu odgovornost za planiranje, sprovođenje, praćenje i izveštavanje o bilateralnom programu.