Program stažiranja u Francuskoj – podrška jačanju kapaciteta državne uprave za pregovore o pristupanju Srbije EU

14. novembar 2013. |

U okviru Sporazuma o strateškom partnerstvu između Republike Srbije i Republike Francuske, Francuska Ambasada u Srbiji u saradnji sa Kancelarijom za evropske integracije Vlade Srbije realizuje Program stažiranja u Francuskoj za tri državna službenika u trajanju od četiri nedelje u Generalnom sekretarijatu za evropske poslove Republike Francuske. Program je namenjen članovima 35 pregovaračkih grupa za pregovore o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji, kao i državnim službenicima koji nisu članovi pregovaračkih grupa, ali čiji je posao usko povezan sa radom pregovaračkih grupa.

Generalni sekretarijat za evropske poslove je institucija u nadležnosti premijera koja u saradnji sa ministarstvima određuje poziciju Francuske po svim pitanjima obuhvaćenim Ugovorom o funkcionisanju Evropske unije (osim zajedničke spoljne i bezbednosne politike) i tesno sarađuje sa Stalnim predstavništvom Francuske u Evropskoj uniji.

Stažiranje će omogućiti kandidatima da steknu uvid u francuski sistem koordinacije evropskih poslova, u odnose između Generalnog sekretarijata za evropske poslove, ministarstava i Stalnog predstavništva Francuske u Evropskoj uniji, kao i da unaprede znanja o pravnom sistemu i procesu donošenja odluka u EU.

Kandidati treba da ispune sledeće uslove:

- da su članovi pregovaračkih grupa za pregovore o pristupanju ili državni službenici čije je posao usko povezan sa radom pregovaračkih grupa;
- da imaju odobrenje institucije u kojoj su zaposleni da učestvuju u programu stažiranja;
- da znaju francuski jezik (minimum nivo B2).

Prijave će biti razmatrane i vrednovane prema sledećim kriterijumima:
relevantnost opisa posla za proces pregovaranja sa EU (radna biografija i motivaciono pismo), ukupan kvalitet prijave i nivo znanja francuskog jezika kandidata. Predviđen je i razgovor sa odabranim kandidatima koji će obaviti komisija za selekciju (predstavnici Francuskog instituta, Ambasade Francuske i Kancelarije za evropske integracije), a potom raspoređivanje kandidata u jedno od odeljenja Generalnog sekretarijata za evropske poslove. Napominjemo da će se proces selekcije kandidata obaviti u skladu sa principima antidiskriminacije. Kandidati neće biti diskriminisani na osnovu starosti, invaliditeta, etničke pripadnosti, pola, vere ili ubeđenja, seksualne orijentacije ili na osnovu bilo kog drugog nerelevantnog kriterijuma.

Programom stažiranja pokrivene su sledeće stavke:

- povratna avionska karta Beograd – Pariz
- zdravstveno osiguranje
- hotelski smeštaj
- dnevnice u iznosu od 50 evra po danu

Programom neće biti nadoknađene zarade usled odsustva kandidata sa svog radnog mesta u Srbiji. Takođe, program neće obezbediti sredstva, niti pokriti troškove učešća na seminarima ili konferencijama, putovanjima van mesta prebivališta i sličnih aktivnosti.

Kandidati treba da popune prijave na francuskom jeziku i dostave ih elektronskim putem gospodinu Žozefu Đustinijaniju – jgiustiniani@mei.gov.rs. Prijavni formular može se preuzeti ovde.

Prijave se mogu podnositi od 15. novembra do 15. decembra 2013. godine

Stažiranje će se realizovati u periodu od marta do juna 2014. godine.