U Kraljevu održan okrugli sto „Agrarni i ruralni razvoj u Srbiji“ i otvorena izložba „Primenjena nostalgija“

12. novembar 2013. |

Okrugli sto na temu „Agrarni i ruralni razvoj u Srbiji“, u organizaciji Evropskog pokreta u Srbiji, održan je danas u Kraljevu, kao deo projekta „Evropska unija – prilika ili prepreka?”, koji je podržan od Kancelarije za evropske integracije Valde Republike Srbije.

Na skupu su govorili Milun Jovanović, zamenik gradonačelnika, Ksenija Petovar, profesor (u penziji) Univerziteta u Beogradu i Bojan Živadinović, pomoćnik direktora Uprave za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede.

Diskusija je posvećena razmatranju prednosti pristupanja Srbije Evropskoj uniji u oblasti agrarnog i ruralnog razvoja Srbije sa ciljem da se kroz argumentovanu raspravu doprinese unapređenju razumevanja i informisanosti lokalnih aktera i građana o posledicama evropske integracije u ovoj oblasti.

Pored okruglog stola, u holu svečane sale grada Kraljeva, pomoćnik direktora za evropske integracije Vlade Republike Srbije Ivana Đurić otvorila je i izložbu fotografija „Primenjena nostalgija’’.

„Primenjena nostalgija" je zamišljena kao serija zajedničkih izložbi dva fotografa, jednog iz Srbije i jednog iz zemlje predsedavajuće EU, a deo je aktivnosti koje Kancelarija za evropske integracije sprovodi u okviru realizacije Strategije komunikacije Vlade o pristupanju Srbije Evropskoj uniji.

Fotografi iz Litvanije, koja je predsedavajuća EU, i Srbije su poslednje nedelje maja ove godine, fotografisali mesta, događaje, scene i ljude koji ih podsećaju na njihov rodni grad. Osnovna ideja projekta „Primenjena nostalgija” je da unapredi kulturnu razmenu između dve zemlje, kao i da promoviše evropske vrednosti i saradnju Srbije sa državama članicama EU.

Do sada, ova izložba je bila predstavljena u Beogradu (25. jula) i u Viljnusu (2. oktobra). Građani Kraljeva će imati priliku da izložbu posete u periodu od 12. do 19. novembra 2013. godine.