Okrugli sto „Agrarni i ruralni razvoj u Srbiji“ i izložba „Primenjena nostalgija“ u Kraljevu

08. novembar 2013. |

U utorak, 12. novembra 2013. godine u Kraljevu, Evropski pokret u Srbiji organizuje okrugli sto na temu „Agrarni i ruralni razvoj u Srbiji“, kao deo projekta „Evropska unija – prilika ili prepreka?”, koji je podržan od Kancelarije za evropske integracije Valde Republike Srbije.

Na skupu će govoriti Milun Jovanović, zamenik gradonačelnika, Ksenija Petovar, profesor (u penziji) Univerziteta u Beogradu i Bojan Živadinović, pomoćnik direktora Uprave za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede.

Diskusija će biti posvećena razmatranju prednosti pristupanja Srbije Evropskoj uniji (EU) u oblasti agrarnog i ruralnog razvoja Srbije sa ciljem da se kroz argumentovanu raspravu doprinese unapređenju razumevanja i informisanosti lokalnih aktera i građana o posledicama evropske integracije u ovoj oblasti.

Istog dana, u 14,00 časova u holu svečane sale grada Kraljeva biće otvorena izložba fotografija „Primenjena nostalgija’’. Izložbu će otvoriti Ivana Đurić, pomoćnik direktora za evropske integracije Vlade Republike Srbije.

„Primenjena nostalgija" je zamišljena kao serija zajedničkih izložbi dva fotografa, jednog iz Srbije i jednog iz zemlje predsedavajuće EU, a deo je aktivnosti koje Kancelarija za evropske integracije sprovodi u okviru realizacije Strategije komunikacije Vlade o pristupanju Srbije Evropskoj uniji.

Fotografi iz Litvanije, koja je predsedavajuća EU, i Srbije su poslednje nedelje maja ove godine, fotografisali mesta, događaje, scene i ljude koji ih podsećaju na njihov rodni grad. Osnovna ideja projekta „Primenjena nostalgija” je da unapredi kulturnu razmenu između dve zemlje, kao i da promoviše evropske vrednosti i saradnju Srbije sa državama članicama EU.

Do sada, ova izložba je bila predstavljena u Beogradu (25. jula) i u Viljnusu (2. oktobra). Građani Kraljeva će imati priliku da izložbu posete u periodu od 12. do 19. novembra 2013. godine.