Potpisan Okvirni sporazum o sprovođenju Regionalnog stambenog programa

28. oktobar 2013. |

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike Jovan Krkobabić, i viceguverner Banke za razvoj Saveta Evrope Mikolaj Dovgilevic, potpisali su 25. oktobra Okvirni sporazum između Republike Srbije i Banke za razvoj Saveta Evrope (CEB) o sprovođenju Regionalnog stambenog programa za trajno rešavanje stambenih potreba izbeglica. Srbija je prva zemlja učesnica u Programu u kojoj će Okvirni sporazum stupiti na snagu.

„Svedoci smo jednog od najvažnijih trenutaka u procesu regionalne saradnje, koji nakon sarajevske Donatorske konferencije, čini veliku prekretnicu u okončanju izbegličke drame u regionu Zapadnog Balkana. Ovaj sporazum će omogućiti neposredno sprovođenje Regionalnog stambenog programa i krov nad glavom za 17.000 najugroženijih izbegličkih porodica. Ponosan sam na činjenicu što smo konačno u prilici da vidimo konkretne rezultate procesa saradnje država regiona, u čemu sam i sam učestvovao 2008. godine“ izjavio je tokom ceremonije potpisivanja potpredsednik Vlade Jovan Krkobabić.

On se zahvalio prisutnim predstavnicima međunarodne zajednice i brojnim bilateralnim donatorima koji su i u teškim vremenima uspeli da obezbede sredstva i istakao značaj podrške Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država, UNHCR-a i OEBS-a u procesu ponovnog uspostavljanja saradnje zemalja regiona koja je, između ostalog, rezultirala i Regionalnim stambenim programom.

Mikolaj Dovgilevic, viceguverner Razvojne banke Saveta Evrope, koja upravlja Fondom za stambeno zbrinjavanja i pruža podršku zemljama partnerima u sprovođenju Regionalnog projekta stambenog zbrinjavanja, čestitao je Republici Srbiji što je prva među četiri zemlje partnera potpisala Okvirni sporazum.

„U toku je odabir korisnika za prvi projekat Srbije koji je odobrila Skupština donatora, što ukazuje na to da ćemo prve rezultate na terenu videti na proleće 2014. godine. Zahvaljujući donatorima koji su priložili sredstva za RSP - EU, SAD, Nemačka, Italija, Norveška, Švajcarska, Danska, Turska i Luksemburg, već je obezbeđeno 260 miliona evra. Skupština donatora Fonda za RSP je ove godine već odobrila dva zahteva Srbije za isplatu bespovratnih sredstava, a treći zahtev je podnet i odobrenje se očekuje do kraja godine. Ako bude odobren, ukupan iznos odobrenih bespovratnih sredstava Srbiji za 2013. godinu iznosiće 24 miliona evra“, izjavio je Dovgilevic.

Potpisivanju su prisustvovali i predstavnici donatora i partnerskih organizacija - Delegacije Evropske Unije u RS, Ambasade SAD u Srbiji, UNHCR-a, OEBS-a, Komesarijata za izbeglice i migracije i predstavnici institucija Republike Srbije.