Održan sedmi sastanak Unapređenog stalnog dijaloga Srbije i Crne Gore i Evropske unije

21. april 2005. |

Beograd, 21. april 2005 - Otvarajući sedmi sastanak «Unapređenog stalnog dijaloga» Evropske unije i Srbije i Crne Gore, ministar za međunarodne ekonomske odnose SCG Predrag Ivanović je rekao da se pred Srbijom i Crnom Gorom naleze dva složena procesa: proces održavanja i jačanja reformi i proces pregovaranja radi potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

- Naredni cilj Srbije i Crne Gore je potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, rekao je ministar Ivanović i ocenio da u ovoj etapi procesa evropskih integracija moramo biti mnogo efikasniji. - Nužno je intenzivirati napore u reformi ekonomskog sistema, posebno pravosudnog sistema i državne uprave, obezbediti potpunu vladavinu prava, kao i doslednu primenu novih rešenja, zaključio je Ivanović.

Direktor Direkcije za zapadni Balkan u Evropskoj komisiji Rajnhard Pribe je rekao da je usvajanje Studije izvodljivosti ključni, ali prvi korak u procesu pridruživanja Srbije i Crne Gore Evropskoj uniji. Da bi taj proces mogao uspešno da se nastavi, neophodno je ukazati na pitanja koja treba hitno razmatrati što je i cilj dijaloga SCG i EU, rekao je Pribe.

Ocenjujući da je SCG postigla značajan napredak u mnogim oblastima, ambasador Holandije u SCG Barend Van Der Hejden, u ime predsedavajućeg EU Luksemburga, rekao je da će Savet ministara EU 25. aprila raspravljati o Studiji izvodljivosti.

Brzina približavanja SCG EU zavisi koliko brzo se budu sprovodile potrebne reforme, a naročito puna saradnja sa Hagom, rekao je ambasador Holandije.

Na sastanku «Unapređenog stalnog dijaloga» predstavnici državne zajednice, država članica Srbije i Crne Gore i predstavnici Evropske unije razmatrali su najvažnije zaključke Studije izvodljivosti za pridruživanje Srbije i Crne Gore Evropskoj uniji, kao i proceduralne aktivnosti koje prethode otvaranju pregovora o stabilizaciji i pridruživanju, kaže se u saopštenju Direkcije za informisanje Saveta ministara SCG.