U Novom Pazaru održan okrugli sto „Započinjanje pregovora sa EU“ i pušten u rad novi sistem grejanja u sportskoj hali „Pendik“

09. oktobar 2013. |

Okrugli sto „Započinjanje pregovora sa EU“, održan je juče u Novom Pazaru u organizaciji Evropskog pokreta u Srbiji (EPuS) i Mreže Evropskog pokreta u Srbiji, a uz finansijsku pomoć Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije. Učesnici okrlugog stola - ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije Branko Ružić, šefica srpskog tima za pregovore o članstvu u EU Tanja Miščević, gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović i zamenik direktora Kancelarije za evropske integracije Ognjen Mirić, su ovom prilikom pustili u rad i novi sistem grejanja u sportskoj hali „Pendik“, koji je ugrađen uz finansijsku podršku Evropske unije i Vlade Švajcarske preko Programa evropskog partnerstva sa opštinama EU PROGRES.

Miščevićeva je na okruglom stolu , ocenila da „sedenje u Beogradu i razmišljanje o EU integracijama“ ne vodi ničemu i da je neophodno upoznati se sa realnom situacijom na terenu.

„Obilazak lokalnih samouprava biće naš prioritet, jer upravo od njih najviše zavisi proces EU integracija i primena svega onoga što se dogovorimo na sastancima sa predstavnicima Evropske unije. Važno je da sami građani budu uključeni u ovaj proces i saznaju o čemu se tu, zapravo, radi“, rekla je Miščevićeva.
Branko Ružić naglasio je da cilj Vlade Srbije nije samo „puko članstvo“ u EU, već afirmacija evropskih vrednosti, sistema i zakonodavstva.

Ružić je rekao da su Vlada Srbije i EU su orijentisane ka pomoći u realizaciji projekata važnih kako za građane Novog Pazara, tako i ostalih gradova.
„U januaru, najverovatnije, počinjemo pregovore sa EU, tako da se nadam da ćemo tad imati bolji pristup evropskim fondovima i da će biti više projekata“, naveo je Ružić.

Meho Mahmutović napomenuo je da želja lokalne samouprave da stvori evropski Novi Pazar i da evropske standarde i normative dovede u taj grad.

„Evropska unija i Vlada Švajcarske preko EU PROGRESa u Novom Pazaru finansiraju više od 30 projekata sa 1,4 miliona evra, među kojima su izgradnja malih brana za sprečavanje izlivanja reke Raške, instalacija novog sistema za grejanje u Gimnaziji, postavljanje vodovodne mreže u naselju Blaževo, kao i nabavka vozila za gradski vodovod i kanalizaciju“, naglasio je gradonačelnik Mahmutović.

Okrugli sto „Započinjanje pregovora sa EU i vladavina prava u Srbiji“ održan je u cilju unapređenja razumevanja procesa evropskih integracija kroz predstavljanje konkretnih efekata i posledica članstva u EU, a organizovan je u okviru projekta “Evropska unija – prilika ili prepreka?”, koji EPuS i Mreža Evropskog pokreta u Srbiji sprovode uz podršku Kancelarije za evropske integracije.

U okviru ovog projekta, u saradnji sa članicama Mreže EPuS-a u Subotici, Valjevu, Kraljevu, Novom Pazaru i Leskovcu, do kraja novembra će biti organizovano pet okruglih stolova, a baviće se efektima pristupanja Evropskoj uniji u pojedinim oblastima relevantnim za proces evropske integracije Srbije.