Izložba "Primenjena nostalgija" otvorena u Viljnusu

02. oktobar 2013. |

Zamenik ministra spoljnih poslova Litvanije Andreas Krivas i ambasador Srbije u Poljskoj zadužen i za Litvaniju Radojko Bogojević , otvorili su danas u Gradskoj skupštini u Viljnusu, devetu izložbu fotografija „Primenjena nostalgija“, koju je organizovala Kancelarija za evropske integracije Vlade Srbije.

„Izložba koju danas otvaramo jedan je od načina da približi glavne gradove Litvanije i Srbije, koji ne znaju mnogo jedan o drugom, a što je još važnije da ljude dva grada učini bliskijim“, rekao je ovom prilikom Andreas Krivas.

On je istakao da su naše dve zemlje geografska raskršća koja su imala burnu istoriju , da je reč o evropskim kulturama koje se razlikuju, te daupravo zbog toga imaju mnogo da ponude i jedna drugoj i čitavoj evropskoj zajednici naroda.

„Beograd i Viljnus su dva grada u kojima se tradicionalno susreće sa modernim i to nas čini Evropom. Iako smo različiti i na velikoj geografskoj udaljenosti, fotografije pokazuju da smo svi deo Evrope“, naglasio je Krivas.

Zamenik ministra spoljnih poslova Litvanije je izrazio zahvalnost fotografima Inge Juodite i Nenadu Petroviću, koji su pronašli nove uglove i situacije u gradovima koje znamo.

Ambasador Srbije u Poljskoj zadužen i za Litvaniju Radojko Bogojević rekao je da je ovaj projekat zamišljen kao serija zajedničkih izložbi dva fotografa, jednog iz Srbije i jednog iz zemlje predsedavajuće EU.

“Osnovna ideja Primenjene nostalgije je da unapredi kulturnu razmenu između dve zemlje, kao i da promoviše evropske vrednosti i saradnju Srbije sa državama članicama EU” izjavio je Bogojević.

Ambasador Bogojević je napomenuo i da je devetu izložbu fotografija “Primenjena nostalgija” organizovala Kancelarija za evropske integracije Vlade Srbije u saradnji sa Ministarstvom spoljnjih poslova Republike Srbije, a uz finansijsku podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i ambasade Velike Britanije u Srbiji.

Predstavnici Srbije i Litvanije zajednički su ukazali da u trenutku dok se otvara ova izložba, u Briselu je u toku skrining za poglavlje 24, i da su to razgovori kojima se utemeljuje evropska budućnost Srbije. Litvanski zamenik ministra spoljnih poslova posebno je iskazao zahvalnost Vladi Srbije i Kancelariji za evropske integracije, kao i partnerima na projektu - UNDP i Britanskoj ambasadi, na realizaciji ove ideje.

Otvaranju izložbe osim, litvanskih i srpskih zvaničnika i mnogobrojnih posetilaca, prisustvovala je i Inga Joudite, autor dela izložbe.

Izložba će, kao propratni deo litvanskog predsedavanja Evropskoj uniji, biti otvorena u zgradi Gradske skupštine Viljnusa u narednih sedam dana, a potom će posetiocima biti dostupna od 24.oktobra i u holu litvanskog Ministarstva spoljnih poslova.