Plan ispunjen 84 odsto u trećem kvartalu 2013.

25. septembar 2013. |

Vlada Srbije, je na sednici održanoj 23. avgusta, usvojila treći Izveštaj o sprovođenju Akcionog plana za ispunjavanje preporuka Evropske komisije sadržanih u Godišnjem izveštaju o napretku Republike Srbije u procesu evropskih integracija za 2012. godinu.

Prema ovom trećem Izveštaju realizovano je 82 odsto preporuka planiranih do 1. septembra ove godine, ako se uzmu u obzir one koje su u potpunosti i delimično ispunjene.

Od 185 preporuka koje je trebalo ostvariti u trećem kvartalu ove godine, u potpunosti je realizovano 24, delimično je ispunjeno njih 132, a nije ispunjeno 29 preporuka.

Akcioni plan uključuje mere za koje je isključivo nadležna Vlada Srbije i to tako što obuhvata pregled najvažnijih aktivnosti u vezi sa konkretnim preporukama Evropske komisije, zatim se navodi koja je institucija nadležna za njihovo sprovođenje, kao i rok u kojem će biti sprovedene. U njemu je sadržana 231 preporuka, od kojih je nekebilo potrebno realizovati do 1. septembra ove godine, uz veliki broj onih dugoročnih, na kojima se očekuje kontinuirani rad.

Posebno su, dodatno, navedene i preporuke iz domena rada zakonodavne i sudske vlasti, kao i one koje se odnose na nezavisna i regulatorna tela, imajući u vidu da Evropska komisija ceni napredak i modernizaciju društva u celini.

Cilj ovog dokumenta jeste da se njegovom doslednom primenom, Evropskoj komisiji pruži dodatna argumentacija za pisanje što povoljnijeg Godišnjeg izveštaja o napretku Srbije u procesu evropske integracije, koji će, prema najavama, biti objavljen 16.oktobra u Briselu.

Treći Izveštaj o sprovođenju Akcionog plana za ispunjavanje preporuka Evropske komisije sadržanih u Godišnjem izveštaju o napretku Republike Srbije u procesu evropskih integracija za 2012, možete da preuzmete ovde.