Srbija se kvalifikovala za pregovore sa EU

15. april 2005. |

BEOGRAD, 15. aprila 2005. - Ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Srbije Milan Parivodić izjavio je da je dobio uveravanja da će 25. aprila Savet ministara Evropske unije potvrditi pozitivnu ocenu Studije o izvodljivosti za SCG, prenosi agencija Beta.

Parivodić, koji je i član tima Vlade Srbije za pregovore sa EU, rekao je novinarima da je tu potvrdu dobio na prethodnoj sednici vlade.

Na radnom doručku sa novinarima, koji su organizovali Kancelarija za pridruživanje EU Vlade Srbije i Fondacija Konrad Adenauer, razgovaralo se o pripremama za otpočinjanje pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju SCG EU. Ministar Parivodić rekao je da je opšti zaključak pozitivno ocenjene Studije izvodljivosti, da je Srbija postigla kritičnu masu reformi koja je kvalifikuje kao kredibilnog pregovarača sa EU.

Stručni saradnik Kancelarije za pridruživanje EU u Vladi Srbije Vladimir Ateljević rekao je da se u praksi pristupanja drugih država EU nikada nije dogodilo da Savet ministara EU ne postupi po preporuci Komisije za priključivanje EU, koja je u slučaju SCG bila pozitivna.

On je precizirao da bi, nakon 25. aprila, Savet ministara trebalo da izda nalog Komisiji da pripremi pregovaračke direktive kojim će je i ovlastiti da pregovara u ime EU.

Kao ključne ovogodišnje ekonomske probleme čije rešavanje očekuje Srbiju, Parivodić je izdvojio pregovarački proces o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, pregovore sa Svetskom trgovinskom organizacijom, kao i dalje unapređenje aranžmana bilateralnih sporazuma o slobodnoj trgovini sa zemljama jugoistočne Evrope.

On je procenio da bi sredinom naredne godine SCG mogla da zaključi Sporazum o stabilizaciji i priključivanju EU, što bi značilo, prema njegovim rečima, ukupno prilagođavanje društva savremenim standardima koji se primenjuje u EU u oblasti sudstva, policije, carine, vojske, privrednih reformi, spoljnotrgovinskog režima, zaštite potrošača i ljudskih prava, funkcionisanja parlamenta, kao i ustavnu konsolidaciju.

Parivodić je kazao da generalni direktorat za trgovinu EU razmatra mogućnost zamene seta bilateralnih ugovora o slobodnoj trgovini među zemljama jugoistočne Evrope jednim multilateralnim ugovorom koji će urediti tu oblast.

On je objasnio da se Srbija slaže sa takvom inicijativom, jer proces liberalizacije trgovine među zemljama regiona predstavlja prilagođavanje privreda Balkana budućoj situaciji pristupanja EU.