Promocija vodiča za novinare “Poglavlja 23 i 24: o čemu pregovaramo?”

18. septembar 2013. |

U Muzeju primenjene umetnosti, sinoć je u organizaciji Nemačke fondacije za pomoć pravnim reformama u Srbiji GIZ, održana promocija vodiča za novinare “Poglavlja 23 i 24: o čemu pregovaramo?”, čiji su autori pomoćnik direktora u Kancelariji za evropske integracije Ivana Đurić i šef Odseka za političke kriterijume i pravdu, slobodu i bezbednost u Kancelariji za evropske integracije Sanja Mrvaljević Nišavić.

Na promociji su govorili ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković, predsednik NUNS-a Vukašin Obradović i Ambasador Nemačke u Beogradu Hajnc Vilhelm, kao i šef političkog odeljenja Delegacije EU u Srbiji Luka Bjankoni.
Govoreći o poglavlju 23 vezanom za pravosuđe i osnovna prava, Selaković je naglasio da je potrebno usvojiti pravne tekovine EU ali i sačuvati srpske pravne tekovine.

Napominjući da su poglavlja 23 i 24 od izuzetne važnosti u pregovaračkom procesu, Selaković je izrazio nadu da će vodič biti od velike koristi za novinare i da će ga upotrebiti za desetak dana (25. i 26. septembra) kada budu izveštavali iz Brisela gde će biti otvoren ekspleatorni dijalog o procesu pregovoranja između srpske delegacije koju će on voditi i EU.

Ministar je istakao da proces evropskih integracija nije samo izgradnja i jačanje institucija već da zahteva i promenu svesti ne samo nosilaca pravosudnih funkcija, već i advokata, stručne javnosti, pravosudne administracije kao i obe grane vlasti, ali i proces disciplinovanja celog našeg društva.

Ambasador Nemačke u Beogradu Hajnc Vilhelm je izrazio zadovoljstvo što pregovori Srbije i EU mogu da počnu u januaru.

"Radujem se što pregovori mogu da počnu u januaru. Koliko vidim sve se odvija dobro - sa jedne strane, pripreme za lokalne izbore na Kosovu teku dobro, sa druge strane sve ono što se dešava u Briselu", rekao je Vilhelm.

Prema njegovim rečima, ova dva poglavlja se bave veoma složenim pitanjima.
On je pohvalio ministra pravde Selakovića koji je, kako kaže efikasan i kompetentan i koji jako dobro vlada ovim pitanjima.

Šef političkog odeljenja Delegacije EU u Srbiji Luka Bjankoni ukazao je da je izdavanje ovakvog priručnika došlo u pravom trenutku jer pregovori EU sa Srbijom u suštini počinju otvaranjem poglavlja 23 i 24.

"Ta dva poglavlja sadrže ono što se smatra fundamentalnim principima demokratije", rekao je Bjankoni.

Vođa GIZ-ovog projekta za pomoć pravnim reformama u Srbiji Majk Falke istakao je da se poglavlja 23 i 24 ne tiču samo pravosuđa i bezbednosti već da se bave i borbom protiv korupcije i organizovanog kriminala, pitanjem imigracija, azila, integrisanjem granica, ljudska prava, upravljanje granicama...

On je ukazao da će proces evropskih integracija imati uticaj na društvo u celini.
Sva pitanja iz poglavlja 23 i 24, osim toga što će biti prva i otvorena i poslednja zatvorena, imaju veliku ulogu u svim evropskim pravnim tekovinama, a izazov će predstavljati, kako je naglasio, postizanje ravnoteže između očuvanja nacionalnog identiteta i prilagođavanja evropskim vrednostima.

Vodič sadrži odgovore na mnoga ključna pitanja kao što su ko vodi pregovarački proces, kako se on odvija, šta su pravne tekovine EU i na kojim se principima zasnivaju, zašto ima 35 poglavlja, šta je to skrining, kako se kreiraju merila za otvaranje pregovaračkih poglavlja, a kako merila za zatvaranje i druga pitanja.
U Muzeju primenjenih umetnosti, pored prezentacije vodiča otvorena je izložba fotografija žurnalističko- dokumentarne fotografije "Srbija ispred objektiva" u organizaciji GIZ-a, koja će biti otvorena do 21. septembra.

Autori fotografija su pokušali da odgovore kako će reforme uticati na svakodnevni život, kako mogu da se usvoje evorpski principi i vrednosti uz poštovanje nacionalnog identiteta i kulturne baštine, zašto su poglavlja 23 i 24 posebno važna za uspostavljanje vladavine prava i jednaka zaštita svih građana i prepuste posmatraču da o njima razmišlja.