“Primenjena nostalgija” otvorena u Beogradu

25. jul 2013. |

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić i ministar spoljnih poslova Litvanije Linas Linkevičijus, otvorili su danas u galeriji Narodne banke Srbije, devetu izložbu fotografija „Primenjena nostalgija“, koju je organizovala Kancelarija za evropske integracije Vlade Srbije. Tom prilikom srpski ministar spoljnih poslova je naglasio da ovakve manifestacije, nekada imaju veće dejstvo na zbližavanje naroda, nego zvanični i ozbiljni razgovori političara, dok je njegov litvanski kolega istakao da je važno graditi mostove i tražiti sličnosti među ljudima.

“Ovo je interesantan trenutak za sve one koji vode političke razgovore o važnim pitanjima, da vide da su ovakve manifestacije blagotvornije i imaju bolje dejstvo nego razgovori zvaničnika”, istakao je Mrkić izrazivši zahvalnost organizatorima i autorima izložbe, koji su široj javnost pružili priliku da uoče sličnosti između Beograda i Viljnusa.

“Koliko god da smo udaljeni, nema mnogo razlika”, rekao je Mrkić.
Litvanski ministar spoljnih poslova naglasio je da je delegacija Litvanije došla u Beograd da razgovara o bilateralnim pitanjima, ali je tu i kao predsedavajuća EU.
“Srbija je važan partner Unije i mi se nadamo da će razgovori o pristupanju početi što pre, nadamo se za vreme našeg predsedavanja, odnosno do kraja godine”, rekao je Linkevičijus.

"Primenjena nostalgija" je zamišljena kao serija zajedničkih izložbi dva fotografa, jednog iz Srbije i jednog iz zemlje predsedavajuće EU, a deo je aktivnosti koje Kancelarija za evropske integracije sprovodi u okviru realizacije Strategije komunikacije Vlade o pristupanju Srbije Evropskoj uniji.

“Primenjena nostalgija” je projekat koji podrazumeva organizaciju i predstavljanje izložbe fotografija nastalih u glavnom gradu države predsedavajuće Evropskom unijom i Beogradu.

Poslednje nedelje maja, autor iz Srbije, fotograf agencija Beta Nenad Petrović, posetio je Viljnus, glavni grad Litvanije i fotografisao mesta, događaje, scene i ljude koji ga podsećaju na njegov rodni grad. Autorka iz zemlje predsedavajuće EU, Inga Juodite, posetila je Beograd i takođe fotografisala grad sa istom namerom. Osnovna ideja “Primenjene nostalgije” je da unapredi kulturnu razmenu između dve zemlje, kao i da promoviše evropske vrednosti i saradnju Srbije sa državama članicama EU.

Fotografije sa izložbe možete da pogledate na sajtu "Primenjene nostalgije"- http://www.primenjenanostalgija.com/sr/index.html