Nemačka odobrila Srbiji 208,5 miliona evra za razvojne projekte

25. jun 2013. |

Direktor Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije Milan Pajević i rukovodilac Sektora za jugoistočnu Evropu i Kavkaz Ministarstva za privrednu saradnju i razvoj Vlade Nemačke Anete Zajdel potpisali su danas Protokol o razvojnoj saradnji za 2013. godinu.

Pajević je objasnio da su u okviru saradnje za 2013. godinu Srbiji za razvojne projekte raspoloživa sredstva u iznosu od 208,5 miliona evra, od čega 195 miliona u formi zajmova i 13,5 miliona bespovratnih sredstava u obliku tehničke pomoći.

On je rekao da će sredstva biti usmerena na realizaciju projekata u tri prioritetne oblasti – javna infrastruktura, pre svega energija i voda, zatim ekonomski razvoj i zapošljavanje, kao i unapređenje javne administracije i jačanje institucija.

Prema njegovim rečima, u okviru razvojne saradnje između Srbije i Nemačke od 2000. do 2012. godine našoj zemlji je bilo namenjeno 1,3 milijarde evra razvojne pomoći.

Zajdel je ukazala na to da je Srbija dala veliki doprinos celom regionu jugoistočne Evrope kada je u pitanju razvoj, i izrazila nadu da će saradnja i dalje biti dobra i uspešna.

Ona je navela da, što se tiče razvojnih projekata, Srbija zauzima jedno od vodećih mesta kada su u pitanju sredstva koja dobija od Nemačke.