Litvanija ratifikovala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju

18. jun 2013. |

Litvanski parlament je danas ratifikovao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i EU. Litvanija je bila poslednja zemlja koja nije ratifikovala SSP.

Nakon što je danas Litvanija ratifikovala SSP, a pre nje su to učinili Evropski parlament i 26 država članica EU, ostaje da Savet (ministara EU) potvrdi SSP u ime EU. Stupanjem na snagu SSP, Srbija dobija status države pridružene Evropskoj uniji.

Da podsetimo, Srbija i EU su potpisale SSP 29. aprila 2009. godine, ali da bi stupio na snagu bilo je neophodno da ga ratifikuju parlamenti svih država članica i Evropski parlament. Do ratifikacije primenjivan je Prelazni sporazum o trgovini i trgovinskim pitanjima, koji prestaje da važi od trenutka stupanja na snagu SSP.

Reč je o poslednjem sastanku Unapređenog stalnog dijaloga, jer se očekuje da će SSP uskoro stupiti uskoro na snagu, te će i forma dijaloga sa EU biti onakva kako je samim Sporazumom predviđeno. Ubuduće će se, kako je najavljeno,održavati sastanci pododbora, odnosno tela za sprovođenje SSP."