Potpisan projekat "Podrška procesu evropskih integracija u Srbiji” vredan 2,2 miliona evra

29. maj 2013. |

Nemačka će sa 2,2 miliona evra podržati Srbiju da se na efikasan i stručan način pripremi za pregovore o pristupanju Evropskoj uniji (EU) u oblastima poljoprivrede, ekonomije, finansijskih usluga i regionalnog razvoja.

Sporazum o dodeli tih sredstava, kroz projekat tehničke saradnje „Podrška procesu evropskih integracija u Srbiji”, potpisali su danas u Vladi Srbije direktor Kancelarije za evropske integracije Milan Pajević i šeftog projekta u Srbiji Andrej Horvat, u prisustvu i nemačkog ambasador Hajnca Vilhelma.

Vilhelm je ocenio da potpisivanje Sporazuma o sprovođenju Projekta tehničke saradnje između srpske i nemačke strane znači da se stvaraju najbolji preduslovi da srpska vlada bude spremna i pripremljena kada počne pregovarački proces.

Prema njegovim rečima, taj projekat je planiran još u junu 2011. godine, na nivou pregovora vlada dveju zemalja, kada Srbija još nije imala ni status kandidata.

Upravo ta činjenica, naglasio je Vilhelm, jasno pokazuje koliko je Nemačka uvek bila zainteresovana za evropsku perspektivu Srbije.

Korisnik sredstava je Kancelarija za evropske integracije Republike Srbije, partneri u realizaciji su Ministarstvo finansija i privrede i Ministarstvo poljoprivrede, a sprovodi ga Nemačko udruženje za međunarodnu saradnju (GIZ) uz podršku Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Nemačke.

Projekat tehničke saradnje započet je 2012. godine nakon dobijanja statusa kandidata, a njegov prvenstveni cilj je da pomogne administrativno – tehničke pripreme za pregovare o poglavljima pravnih tekovina koja se odnose na poljoprivredu, ekonomiju i finansijske usluge i regionalni razvoj. Ove teme obuhvaće su projektom u 15 od ukupno 35 poglavlja pravnih tekovina EU.

Pored toga, sastavni deo projekta je i razmena specifičnih znanja i veština o pregovaračkom procesu između stručnjaka država članica EU sa kolegama iz Srbije.

Predviđeno je da projekat traje do 2015. godine.